Terug naar het overzicht

Hyundai vernieuwd waterstoftruck XCIENT Fuel Cell

Gepubliceerd op 27-05-2021 10:10 uur

Hyundai heeft zijn XCIENT Fuel Cell verder geperfectioneerd. Met de upgrade van deze waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen verstevigt Hyundai zijn technologische voorsprong in de bedrijfswagenmarkt. Hyundai heeft al jaren een leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie en past die al met veel succes toe in zijn waterstof-elektrische personenauto NEXO.

 

Al geruime tijd werkt Hyundai aan de ontwikkeling van auto’s, lichte bedrijfsvoertuigen, bestelbussen en trucks met groene aandrijflijnen. De focus ligt niet alleen op batterij-elektrische voertuigen, maar steeds meer op waterstof-elektrische aandrijflijnen. De XCIENT Fuel Cell is daar een goed voorbeeld van. De productie van de vernieuwde waterstoftruck begint in augustus van dit jaar.
‘Hyundai maakt gebruik van meer dan twintig jaar ervaring in brandstofceltechnologie om zijn visie op een milieuvriendelijke waterstofmaatschappij verder uit te dragen’, aldus Jaehoon (Jay) Chang, CEO en president van de divisie bedrijfsvoertuigen bij Hyundai Motor Company. ‘Met de vernieuwde XCIENT Fuel Cell zal Hyundai nog meer bijdragen aan de brede acceptatie van waterstof-elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen.’

 

V-vormige grille met verchroomde details

Aan het gloednieuwe design van de XCIENT Fuel Cell is duidelijk te zien dat het een bijzondere vrachtwagen is. De V-vormige grille met zijn verchroomde details en multidimensionale patronen weerspiegelt de aanwezigheid van de waterstof-elektrische aandrijflijn, terwijl de blauwe kleur rond de grille de toepassing van milieuvriendelijke technieken nog eens extra versterkt.
Brandstofceltechnologie is perfect voor vrachtwagens. Waterstof is namelijk eenvoudig op te slaan en te vervoeren. Er zijn geen loodzware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier achter de cabine van elke waterstoftruck plaatst, blijft de laadruimte intact. De XCIENT Fuel Cell komt er met keuze uit een 4x2-trekker of een 6x2-configuratie.
De XCIENT Fuel Cell is uitgerust met een brandstofcelsysteem van 180 kW. Twee 90 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven tanks met een opslagcapaciteit van circa 31 kg waterstof in totaal zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer.
De elektromotor van de waterstoftruck is goed voor 350 kW en een indrukwekkend koppel van maar liefst 2.237 Nm. Het tanken van waterstof neemt 8 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Vorig jaar leverde Hyundai 46 exemplaren van de XCIENT Fuel Cell aan Zwitserland en eind dit jaar volgen er nog eens 140. De waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens nemen onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens in Zwitserland voor hun rekening. De bedoeling is dat rond 2025 in totaal 1.600 exemplaren van de XCIENT Fuel Cell in Europa actief zijn.