Terug naar het overzicht

Hyundai gaat serieus inzetten op een waterstoftruck

Gepubliceerd op 05-11-2019 09:57 uur

De Koreaanse autoproducent Hyundai heeft eind oktober twee conceptversies onthuld van een truck de op waterstof kan rijden. Tijdens een autoshow in de Verenigde Staten introduceerde Hyundai een conceptversie van de waterstoftruck HDC-6 NEPTUNE en een bijbehorende aanhangwagen, de HT Nitro ThermoTech. Dat Hyundai voor zware voertuigen kiest voor aandrijving op basis van waterstof, heeft volgens het bedrijf te maken met relatief hoge actieradius én de snelheid van bijvullen.

 

Met behulp van waterstof kun je in een brandstofcel elektrische energie opwekken die vervolgens een elektromotor kan aandrijven. Dit is een ander concept dan elektrische auto’s die werken met accu’s die in het voertuig zijn geplaatst. Vooral bij grotere voertuigen zoals trucks heeft het installeren van accu’s als nadeel dat deze relatief veel ruimte innemen en slechts een beperkte actieradius kunnen bieden. Volgens Hyundai biedt het concept van de waterstoftruck een blik op “de toekomst van het transportwezen”. Het gebruik van waterstof als energiedrager is een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen en kan dus bijdragen aan het terugdringen van broeikasgassen die vrijkomen bij traditionele verbrandingsmotoren.

 

Uitdaging

Een uitdaging is wel dat waterstof niet vrij beschikbaar is op aarde en uit andere stoffen gewonnen moet worden. Bovendien vergt het gebruik van waterstof in het transportwezen het opbouwen van een compleet nieuwe infrastructuur. De Koreaanse autoproducent wil vol inzetten op een toekomst met waterstof en kondigde in december 2018 aan 6,4 miljard dollar te investeren om de waterstoftechnologie in verschillende soorten voertuigen te implementeren. Hyundai wil zijn waterstoftruck graag in de VS op de markt brengen en zoekt nog naar partners die een ecosysteem voor waterstof willen ontwikkelen.