Terug naar het overzicht

Colruyt Group test als eerste in Europa een 44 ton waterstoftruck

Gepubliceerd op 08-12-2020 13:18 uur

Colruyt Group startte als eerste in Europa met een test van een 44 ton “heavy duty” volledig elektrische truck mét waterstof “range extender”. Deze vrachtwagen werd ontwikkeld door VDL Groep te Eindhoven, en de test kadert in het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat door WaterstofNet wordt gecoördineerd. Colruyt Group en VDL Groep zijn beide partners van het Interreg project Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen, onder meer in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten. 

 

Adwin Martens:  “Als WaterstofNet stimuleren we al verschillende jaren grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland rond waterstof. De samenwerking tussen Colruyt Group en VDL binnen het Interreg programma Waterstofregio 2.0 is daar een belangrijk voorbeeld van. We zijn dan ook zeer verheugd over deze nieuwe mijlpaal. We zien een groot potentieel voor zware transport toepassingen op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen, die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is dan ook een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichter bij de markt te brengen.”

 

Binnen Waterstofregio werden (sinds 2004) al verschillende andere waterstofprojecten bij Colruyt Group, dat zelf al 6 miljoen euro investeerde in waterstofinitiatieven, gerealiseerd. Denk maar aan het tankstation op groene waterstof op de site Dassenveld. Verder rijden in het distributiecentrum een aantal heftrucks op waterstof rond. In oktober 2018 opende de groep het eerste groene publieke waterstoftankstation: het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle werd zo het eerste volledig geïntegreerde station in Europa met een aanbod van alle mogelijke brandstoffen. De  investeringen sluiten aan bij de Vlaamse waterstofvisie.

 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits:

“Op vlak van duurzaamheid moeten we alle zeilen bijzetten. In het relanceplan Vlaamse Veerkracht hebben we daar een absolute prioriteit van gemaakt. We hebben ondertussen de allereerste Vlaamse waterstofvisie ontwikkeld en investeren de komende jaren meer dan 125 miljoen euro in waterstoftechnologie en ontwikkeling. Waterstof heeft een enorm potentieel, bijvoorbeeld om de uitstoot van zwaar transport te verlagen. Het is dan ook een uitstekende zaak dat Colruyt hier mee zijn schouders onder zet en waterstof gaat inzetten voor de dagelijkse, logistieke operaties. Als Vlaams minister ben ik trots dat we dit mee hebben kunnen ondersteunen.”