Terug naar het overzicht

Innovatieve Agro Mover van Paul Nutzfahrzeuge in twee versies

Gepubliceerd op 22-11-2019 10:34 uur

Het Duitse Paul Nutzfahrzeuge GmbH liet verschillende innovaties voor landbouwtoepassing zien op de Agritechnica in Hannover, eind november jongstleden. De twee verschillende versies van de Agro Mover vielen het meest in het oog. In de nabije toekomst is de Agro Mover beschikbaar in de uitvoeringen Transport en Work. Op de vakbeurs was de Work-variant te zien, gebaseerd op een Mercedes-Benz Arocs 2051 AS 4x4. De Transportvariant was - voor het eerst - opgebouwd op een Iveco Trakker 4x4, uitgerust met een aluminium kiepbak.

 

Nieuw is ook de hydraulische motor met geïntegreerde multi-schijfrem voor grote landbouwtrekkers met een hefbare en roterende bestuurderscabine. Met de twee versies wil Paul Nutzfahrzeuge zich richten op de specifieke behoeften van de moderne landbouw, bosbouwbedrijven en andere ondernemingen. De Transport-versie met vierwielaandrijving en automatische transmissie is bovenal gespecialiseerd in agrarische transporttaken. De combinatie van een groot laadvolume en een snelheid tot 80 km per uur, alsook sterke off-road capaciteiten biedt hiertoe alle benodigdheden. De mogelijkheden omvatten tevens een koppelschotel of trekhaakkoppeling en door de opties in hoog-teverstelling kan de Agro Mover gebruikt worden met alle standaard landbouwaanhangwagens en -opleggers. Standaard wordt het voertuig uitgerust met grote banden, waardoor de bodem wordt beschermd.
Nieuw voor de Transport-variant is de ombouw van een Iveco Trakker 4x4. De zware tweeassige bouw- en terreinwagen van het type Trakker AD 400 4x4 heeft een wielbasis van 3.800 mm, een geautomatiseerde Eurotronic 12 versnellingsbak (ZF AS-Tronic) en een Iveco Cursor 13 dieselmotor met een cilinderinhoud van 12,9 liter en een vermogen van 331 kW (450 pk). De compacte afmetingen met een lengte van 6.500 mm en een hoogte van ongeveer 3.600 mm maakt de Iveco-versie van de Agro Mover compact, maar krachtig.

 

Agro Mover Work

De Agro Mover Work heeft een meer uitgebreide uitrusting. Deze versie is dan ook bedoeld als allrounder voor de landbouw en voor toepassing in alle seizoenen. De Work-variant is in feite een combinatie van een landbouwtrekker en een transportvoertuig, ook met snelheden tot 80 km per uur. Met een handgeschakelde versnellingsbak, een PTO van 360 kW en Isobus uitrusting. Ook een GPS-systeem voor autonoom rijden in het veld is mogelijk. het all-in-one concept van de Work-variant maakt het werken met allerlei accessoires, hulpstukken en werktuigen mogelijk; van houthakken, laadwagens en balenpersen tot vloeibare mest verspreiders. De Agro Mover Work wordt altijd op maat gespecificeerd en gemaakt naar de individuele vereisten van de exploitant.

 

Hydraulische vergrendeling

Daarnaast liet men het nieuwste hef- en rotatiesysteem zien voor de complete bestuurderscabine van een landbouwtractor. Nu is de hydraulische motor van het rotatiemechanisme ook uitgerust met een ge├»ntegreerde multi-schijfrem. Deze zorgt voor veilige vergrendeling van de cabine in elke rij- en werkmodus. De nieuwe hydraulische multi-schijfrem wordt altijd automatisch ingeschakeld wanneer het hef- of draaisysteem niet in gebruik is.
Nu kan op grote landbouwtrekkers van het type 9340 TTV uit de serie 9 van Deutz-Fahr de complete bestuurderscabine hydraulisch worden geheven, verlaagd en met de klok mee gedraaid van 0 tot 200 graden. Deze ontwikkeling vergemakkelijkt het werk van de operator aanzienlijk, met name als het gaat om grote werktuigen of hulpstukken voor en achter.