Terug naar het overzicht

Volvo FH met elektrische autolaadkraan voor Koeman

Gepubliceerd op 10-03-2021 12:14 uur

Koeman Berkhout heeft zijn wagenpark uitgebreid met een Volvo FH 540 10x4 bakwagen/trekker die is voorzien van een 165 tonmeter Palfinger autolaadkraan. De hijsspecialist koos voor deze configuratie omdat LVS Trucks en Volvo Trucks het gewenste chassis konden leveren voor de volledig elektrisch aangedreven autolaadkraan. Daarmee loopt Koeman Berkhout voorop in Nederland. De Volvo FH is geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks in Zwaag.
Koeman Berkhout is gespecialiseerd in de verhuur van telescoopkranen en mobiele torenkranen. “We voeren voornamelijk bouwgerelateerde hijswerkzaamheden uit in opdracht van aannemers: van fundering tot schoorsteenkap”, zegt eigenaar Martijn Koeman. Met de Volvo FH 540 10x4 bakwagen/trekker voegt Koeman Berkhout een multifunctioneel inzetbaar voertuig toe aan de vloot. “Met deze truck kunnen we alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren: van het transporteren en plaatsen van bouwketen en containers met bouwmaterialen tot vloerdelen.” 

 

Emissieloos hijsen

Bijzonder is dat de 165 tonmeter Palfinger-autolaadkraan, die volledig is opgebouwd door de firma Rijkhoff Autolaadkranen B.V.  uit Wormerveer, volledig elektrisch wordt aangedreven. Dat gebeurt met een accupakket van 60 kWh welke is weggewerkt in de kopschotkist, waarvoor dankzij slimme opstelling van de componenten op het chassis ruimte is gecreëerd. Koeman: “Het is onze eerste elektrische autolaadkraan en ook een van de eersten in Nederland in deze categorie. Dit was echt een wens van mij omdat ik ervan overtuigd ben dat emissieloos hijsen de toekomst heeft en een steeds grotere rol gaat spelen bij de gunning van opdrachten. Nu al merk ik dat opdrachtgevers steeds vaker vragen wat wij doen om onze emissies te reduceren. Ik vind het leuk om voorop te lopen en nieuwe technieken toe te passen. Het chassis van de Volvo FH bleek het best geschikt voor deze autolaadkraan. Ander voordeel is dat Volvo dit chassis af fabriek levert. Bovendien voldoet deze truck aan andere eisen, zoals een lengte binnen de 10 meter, zodat we er zonder extra vergunningen in binnenstedelijke gebieden mee mogen komen.”
 
 

Werkgebied van 360 graden

De truck is voorzien van een chassis dat aan de voorzijde doorloopt. “Daardoor kunnen we een extra stempelpoot monteren voor de cabine. Zo hebben we een volledig 360 graden werkgebied.” Met het oog op het werk- en rijcomfort is de truck rondom luchtgeveerd en voorzien van Volvo Dynamic Steering en de draadloze afstandsbediening Work Remote.
I-Shift met kruipversnellingen
Koeman Berkhout gaat de truck bij gelegenheid ook inzetten als zwaartransport trekker. Het bedrijf heeft daarvoor een nieuwe Broshuis-dieplader aangeschaft. “Om die reden hebben we gekozen voor I-Shift met kruipversnellingen, waarmee het mogelijk is om op zeer lage snelheid te rijden. Bij zware lading maakt dat het wegrijden gemakkelijker.”
De nieuwe aanwinst is de tweede Volvo-truck in het wagenpark van Koeman Berkhout. Dat bestaat uit twee trucks met een autolaadkraan en elf mobiele telescoopkranen en torenkranen. “Naast het feit dat Volvo-trucks uitstekende producten zijn, ben ik erg blij met de mensen van LVS Trucks in Zwaag. De service die zij bieden is echt fantastisch. Als er een keer wat is, worden we meteen geholpen. Het is ontzettend prettig om daar op te kunnen vertrouwen.”