Terug naar het overzicht

Kögel presenteerde nieuwe kipperoplegger voor asfalt

Gepubliceerd op 20-10-2022 14:11 uur

Kögel presenteerde op de bauma 2022 de Kögel kipwagen in een vernieuwde uitvoering. Tijdens de beurs waren onder meer een temperatuurgeïsoleerde trog voor asfaltering en een ronde trog van staal te zien, voor het transport van stortgoed.

 

De vernieuwde uitvoeringen van de Kögel kipwagen zijn geschikt voor een breder toepassingsgebied dan voorheen. Bovendien is extra aandacht besteed aan een langere levensduur, meer gebruiksgemak en een verbeterd veiligheidsniveau.
Kögel biedt de kipwagen aan met twee of drie assen en met een chassis van staal. Daarnaast hebben klanten de keuze uit verschillende trogconstructies. Voor het transport van stortgoed biedt Kögel een trog volledig van staal en een trog met geoptimaliseerd gewicht die van staal en aluminium is. Een slimme bouttechniek van Kögel maakt deze materiaalcombinatie mogelijk. Om te voorkomen dat bij de uitvoeringen met niet-geïsoleerde trog vuil aan de boutverbinding gaat kleven, biedt Kögel voor de nieuwe voertuiggeneratie vuilafweer aan. Hiermee wordt niet alleen de reiniging van de buitenkant van de trog eenvoudiger, maar biedt de trailer ook een aantrekkelijke mogelijkheid om reclame voor het bedrijf te maken. Dat wordt mogelijk gemaakt door de KTL-veredeling die zeer effectief is tegen corrosie, maar ook door het chassis en de trog die in de kleuren van de klant kunnen worden gelakt.
De Kögel kipwagens hebben een geoptimaliseerde achterklep. Deze bestaat uit vier millimeter dik HB450-staal. De in serie inklapbare onderrijbeveiliging met vuilafstotend profiel beschikt vanaf nu over extra aanslagbuffers, zodat de onderrijbeveiliging perfect op het rubber ligt.

 

Gebruiksgemak en arbeidsveiligheid

Kögel heeft talrijke maatregelen genomen om het comfort en de arbeidsveiligheid te verbeteren. Onder andere kan de aansluitconsole aan het kopschot van de kipwagen zo ver naar voren dat de bestuurder niet meer onder het standvlak hoeft te kruipen om de toevoerleidingen te koppelen. De bestuurder kan ze nu bereiken vanaf het standvlak van de trekker. Het rolzeil bevat een centrale sluiting en wordt vanaf het standvlak bediend dat uiterst veilig en gemakkelijk kan worden bereikt via de standaard uitklapladder.
Het lichtpakket zorgt bij het werken en rangeren voor een perfecte verlichting. Daarnaast verlichten twee optionele achteruitrijlichten alsook twee optionele led-werklampen het gebied achter respectievelijk naast het voertuig.

 

Toepassingen bij wegenbouw

De Kögel kipwagen met temperatuurgeïsoleerde asfalttrog beschikt over nog meer verbeteringen, die speciaal zijn ontwikkeld voor toepassingen bij wegenbouw. Met behulp van de nieuwe asfaltstrijker met externe en flexibele bediening kan de hoeveelheid asfalt zo precies worden gedoseerd dat ook het asfalteren in uiterst kleine hoeveelheden gemakkelijk mogelijk is. Omdat de geleidingen van de strijker niet met het asfalt in aanraking komen, is weinig onderhoud nodig. Een extra beschermplaat beschermt het mengsel tegen opspattend water, terwijl het elektrische schuifdak door snel en efficiënt te sluiten voorkomt dat het afkoelt.
Het freesgoedzeil aan de achterkant verhindert dat het stortgoed, dat van de transportband van de freesmachine kan vallen, de achterklep beschadigt. De afdekking kan op een gemakkelijke manier worden bediend vanaf de bodem en kan met een enkele handbeweging worden gefixeerd of gelost.

 

Verbeterde achterlichten

Bovenop deze omvangrijke verbeteringen komt een aantal kleinere verbeteringen die grote voordelen hebben in de dagelijkse praktijk. Zo zijn de achterlichten standaard zo hoog gemonteerd dat ze perfect passen voor de nieuwe asfaltbereidingsmodellen en in de meeste kiepsituaties. De opgeklapte onderrijbeveiliging, die tegen een meerprijs ook met pneumatische bediening mogelijk is, beschermt de achterlichten effectief tegen beschadiging. Voor een veilig transport bevindt zich aan de steunpoot een houder voor de spuit voor de scheidingsvloeistof. Andere hulpmiddelen kunnen in de grote gereedschapskist worden bewaard.

 

Aanbouwdelen van aluminium

De Kögel kipwagenmodellen bieden mogelijkheden om het eigen gewicht met behulp van aanbouwdelen uit aluminium zoals steunen, luchtvaten en velgen nog verder naar beneden te brengen. Zelfs bij het stationair draaien heeft deze investering een gunstig effect door een efficiënter brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Ook de lift aan de eerste as heeft bij stationair bedrijf een positieve invloed op het verbruik en dient bij beladen voertuig bovendien als wegrijhulp op moeilijk terrein.
Alle trailers van Kögel zijn standaard uitgerust met de Kögel Telematics Hardware. In combinatie met een contract houdt de voertuigbeheerder in realtime en vanaf afstand het overzicht over de toestand en de locatie van het voertuig. Via het optionele Smartboard kunnen belangrijke gegevens zoals de asdruk en nuttig laadvermogen, of de slijtage van de remvoeringen rechtstreeks aan het voertuig worden geanalyseerd.