Terug naar het overzicht

Terberg participeert in Zeeuwse pilot autonoom rijden

Gepubliceerd op 27-11-2019 14:59 uur

De firma Terberg uit IJsselstein is innovatiepartner van Living Lab Autonoom Transport Zeeland. In dit driejarige project zal Terberg een geautomatiseerd voertuig (AutoTUG TM) inzetten op zowel een terminal als op de openbare weg. De provincie Zeeland en de voertuigfabrikant delen hiermee de primeur van de eerste zelfrijdende truck op de openbare weg.

 

In het project Living Lab Autonoom Transport Zeeland moeten logistieke bedrijven, technologieaanbieders voor autonome voertuigen, wegbeheerders en kennisinstellingen gezamenlijk innoveren en experimenteren met autonome voertuigen met mixed-traffic in real-life logistieke operaties en op de openbare weg. Dat is niet eerder in Nederland uitgevoerd. Naast partijen uit de regio nemen ook innovatiebedrijven VDL en Terberg deel aan het project. De proeftuin biedt een unieke kans om voertuigtechnologie toepassingsgericht door te ontwikkelen én de positie van de Zeeuwse logistiek te versterken.

 

Praktijktest

Living Lab is één van de innovatieprojecten van Zeeland Connect, een onafhankelijk netwerk van ondernemers, kennisinstellingen en overheid dat de positie van logistiek Zeeland wil verstevigen. Via deze projecten maken MKB-ers kennis met innovatieve technologieën en hun praktische toepassingsmogelijkheden. Living Lab ging op 1 november 2019 met Europese subsidie van start en loopt tot 1 januari 2023. In dit samenwerkingsproject zullen bedrijven, overheid, wegbeheerders en kennisinstituten nieuwe mogelijkheden van autonoom transport in een gecontroleerde en reële omgeving onderzoeken en testen.
Terberg neemt in Zeeland deel aan twee pilots met mixed traffic in logistieke operaties. Op de terminal van logistiek dienstverlener Kloosterboer Vlissingen wordt een autonoom voertuig ingezet tussen kade en containerstack. Op het 3,3 kilometer lange traject tussen uienbedrijf MSP Onions en Kloosterboer wordt het voertuig ingezet op de openbare weg om verkeersrisico’s te identificeren, technologie te verbeteren en veiligheidsmaatregelen te optimaliseren.
Een ander innovatieproject van Zeeland Connect is genaamd Zero Emission. Het doel van het project is het ontwikkelen van een innovatienetwerk, waarbij het bedrijfsleven en HZ University gezamenlijk innoveren. Beide projecten ontvangen een OPZuid subsidie. Met de twee projecten is een totale waarde van 5,7 miljoen euro gemoeid.

 

Logistiek Prijs Zeeland

John Dane, voorzitter van Zeeland Connect, reikte tijdens het recent gehouden jaarcongres de Logistiek Prijs Zeeland 2019 uit. MSP Onions uit Nieuwdorp kreeg de prijs - een geldbedrag van 5.000 euro - voor de innovatieve, interne logistiek van de nieuw gebouwde fabriek. "Een doorbraak op het gebied van foodlogistiek waarbij alle processen volledig geautomatiseerd zijn. Terwijl MSP Onions zelf middenin het proces van bouwen van de nieuwe fabriek zat, is men ook een belangrijke samenwerkingspartner in het Autonoom Transport project", aldus de jury. "MSP Onions fungeert als ambassadeur voor Zeeland op het gebied van innovatieve foodlogistiek. MSP Onions investeert voortdurend in het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid. Een natuurproduct is ieder jaar anders en dat vraagt om flexibiliteit en vakmanschap. Innovatie en duurzaamheid zijn de onbetwiste favorieten voor succes. Daarom heeft MSP Onions de Factory of the Future laten bouwen. Een slimme fabriek waarin machines, software en intelligente netwerken de arbeidsintensieve activiteiten overnemen. De volledige automatisering draagt zorg voor een significant hogere kwaliteit ten opzichte van de rest van de uienmarkt. De prijs-kwaliteitverhouding leveren waar de klant blij van wordt; dat is al jaren het streven binnen het bedrijf."

 

Dit is slechts een greep uit de vele interessante artikelen die iedere 14 dagen in de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld verschijnt. Voor nog geen €110,- euro per jaar (ex BTW- in NL) heeft u al een abonnement en ontvangt u 26x per jaar ons magazine.

Actie: Nu tijdelijk met het fraaie boekwerk 'Alle auto's 2020'  Let op: zolang de voorraad strekt!