Terug naar het overzicht

Off-road Unimog U 5023 breekt hoogterecord

Gepubliceerd op 30-01-2020 14:29 uur

De Unimog wordt al sinds 70 jaar ingezet voor wetenschappelijke expedities naar alle continenten en klimaten. Recent beklom een expeditie van tien personen, onder leiding van Matthias Jeschke, 's werelds hoogste vulkaan, de Ojos de Salado in Chili mét twee Unimog U 5023 voertuigen. Daarbij werd het hoogterecord voor voertuigen verbroken.

 

Het expeditieteam moest een systeem van vier noodradio's op verschillende hoogten op de vulkaanberg installeren. In noodgevallen kan elk van de vier eenheden later een radioverbinding tot stand brengen met de drie andere basiskampen van de Ojos del Salado. Het systeem is bedoeld om de veiligheid voor zowel bergbeklimmers als wetenschappers te verbeteren. De Ojos de Salado is de hoogste actieve vulkaan op aarde met een hoogte van 6.893 m. De vulkaan maakt deel uit van de Atacama-woestijn, een van de droogste woestijnen op aarde.
Nadat het expeditieteam het hoogste kamp op 6.100 meter hoogte met beide Unimog U 5023 voertuigen had bereikt, richtte men zich op het wereldhoogterecord voor voertuigen op wielen. Dit werd bereikt met een van de twee Unimog voertuigen, op een hoogte van 6.694 meter. Een voertuig was nog nooit op zo'n grote hoogte geweest.

 

Zwaartepunt

De expeditie werd ondersteund door Mercedes-Benz Special Trucks met twee off-road Unimog U 5023 van de nieuwste generatie. Beide Unimog voertuigen werden geschikt gemaakt met speciale banden, sterke kabellieren en een speciale bovenbouw voor variabele tarra-aanpassing door specialisten van het Unimog Museum, de Unimog carrosseriepartner AS Söder en door ingenieurs van Unimog.
Volgens expeditieleider Jeschke hebben beide voertuigen de extreem steile en rotsachtige omgeving beheerst dankzij de beste technologie, een uitgebalanceerd zwaartepunt en ingenieuze bandentechnologie. Alleen hierdoor konden materialen en apparatuur naar deze grote hoogte getransporteerd worden.