Terug naar het overzicht

Concept Wet Vrachtwagenheffingen openbaar

Gepubliceerd op 28-06-2019 07:22 uur

Minister Van Nieuwenhuizen heeft het concept van de Wet Vrachtwagenheffing openbaar gemaakt. TLN, Evofenedex en VERN bestuderen de tekst en komen later met een uitgebreide reactie. De wetsteksten staan voor iedereen open voor commentaar. TLN zal de teksten kritisch beoordelen op de beloften van het kabinet dat de nieuwe heffing kostenefficiƫnt (niet te duur) en gebruiksvriendelijk is en dat alle opbrengsten teruggaan naar degenen die de heffing betalen. TLN heeft eerder bezwaar gemaakt tegen de greep uit de kas, waarbij de overheid tot 55 miljoen euro van de opbrengsten wil gebruiken om te compenseren voor een mogelijke daling van de accijnsinkomsten. Tot nu toe hield de overheid voet bij stuk, ondanks protest tegen woordbreuk.

 

Fonds oprichten

Om een en ander in de toekomst te voorkomen, heeft TLN voorgesteld dat de opbrengsten terechtkomen in een vergroenings- en innovatiefonds voor het goederenvervoer. Het geld dat in een bepaald jaar niet op gaat omdat er bijvoorbeeld nog niet genoeg elektrische vrachtwagens te koop zijn, kan dan later worden uitgeven.
Bij het beoordelen van de conceptwet zal TLN ook goed kijken of daarin goed geregeld is dat ook buitenlandse voertuigen de heffing betalen, of het systeem gebruiksvriendelijk is en of de heffing niet op te veel wegen geldt.
Tot 7 augustus kunnen personen en organisaties op het concept van de wet reageren. De wetteksten zijn te vinden op https://www.internetconsultatie.nl/wet_vrachtwagenheffing. Via die weblocatie kan ook gereageerd worden.