Terug naar het overzicht

Zero emissie logistiek in zicht

Gepubliceerd op 17-09-2019 07:15 uur

Zero emissie logistiek is haalbaar. Die stelling vond vandaag brede instemming onder de ruim 150 deelnemers van de Lean & Green Summit in Culemborg. Het congres werd georganiseerd door Topsector Logistiek en Connekt, de uitvoerder van het Lean & Green programma in Nederland.
 
 
Lean & Green

In de afgelopen 11 jaar groeide Lean & Green uit tot de leidende Europese community voor zero-emissie logistiek. Aan Lean & Green zijn inmiddels ruim 500 bedrijven uit heel Europa verbonden: verladers, logistiek dienstverleners, vervoerders, retail, e-commerce, barge, expediteurs, terminals en ports, die op zowel lokaal, nationaal en internationaal niveau actief zijn. Door de toenemende vraag naar duurzame logistiek blijft Lean & Green groeien. Bedrijven kunnen en willen niet meer om duurzaamheid heen. 
 
 

De weg naar zero emissie logistiek

Na de Klimaattop van 2015 liet de Topsector Logistiek de Nederlandse verduurzamingsopgave voor de logistiek uitrekenen: maar liefst een Factor 6 productiviteitsverbetering voor 2050, ten opzichte van 1990. Vrij vertaald naar de CO₂-reductie opgave: in 2030 moet de sector collectief 49% hebben gereduceerd t.o.v. 1990. In 2050 gaat het om een collectieve reductie van 95% t.o.v. 1990. 
Lean & Green maakt deze opgave praktisch en haalbaar voor alle deelnemende organisaties. Naast de bekende technische en brandstofoplossingen, verpakkingen en bundeling, ontsluit Lean & Green nieuwe mogelijkheden om de CO₂-productiviteit in de supply chain te verbeteren. Dankzij meer samenwerking, joint corridors, inzicht in data en datadelen kunnen bedrijven dat doel nog effectiever bereiken. 
Voor het bereiken van concrete CO₂-doelstellingen worden organisaties beloond met Lean & Green Awards en Stars. De eerste drie Sterren zijn relatief: bedrijven worden beoordeeld op hun eigen CO₂-prestatie of gebenchmarkt (CO₂ per ton en CO₂ per ton/km). De 4e en 5e Ster zijn nog in ontwikkeling, maar zullen absolute doelstellingen - direct gekoppeld aan de Klimaatakkoorden – vertegenwoordigen. Vijf Lean & Green Stars staan voor 0% emissie. Het predicaat Lean & Green waarborgt dat het gaat om structurele besparingen, ondanks de groei van een bedrijf, de keten en vraag van de markt.