Terug naar het overzicht

Uber Freight is in NL: kans of bedreiging?

Gepubliceerd op 24-04-2019 08:41 uur

Het online taxiplatform Uber gaat zich nu ook in Europa richten op het vervoer van goederen. Het bedrijf lanceerde in 2017 Uber Freight, een dienst die net zoals bij taxi’s, vrachtwagenchauffeurs in verbinding brengt met beschikbare ladingen. Dat kan voordelen bieden, maar de transportsector kijkt tegelijkertijd met enige argwaan naar deze platformdienst.Nederland is het eerste Europese land waar Uber de vrachtmarkt op gaat. Wat zijn de gevolgen en kansen?

Bestel uw lading via de appUber Freight werkt net als de taxidienst met een app, alleen worden er geen personen meer vervoerd, maar goederen. Vrachtwagenchauffeurs kunnen met de app in de buurt ladingen zoeken die zij willen vervoeren. Zij weten meteen wat zij moeten vervoeren en hoeveel zij hiervoor betaald krijgen. Wanneer de goederen zijn afgeleverd op hun bestemming kan de chauffeur vanaf hier op zoek gaan naar een nieuwe lading om te vervoeren, precies zoals het bij het taxiplatform werkt. Uber zegt ernaar te streven om chauffeurs binnen enkele dagen te betalen.

Succesvolle pilot in VSUber heeft al enkele pilots in de Verenigde Staten gedaan met Uber Freight, met name bij vervoerders in Texas en enkele andere delen van het land, waaronder Californië. Na een testfase en nadat het platform een paar jaar operationeel is geweest in de VS, wil Uber de dienst nu uitbreiden naar Europa. In de Verenigde Staten mag de app uitsluitend worden gebruikt door chauffeurs die door het platform goedgekeurd zijn. In 2016 nam Uber ook al enkele startups over met zelfrijdende vrachtwagens. Volgens productmanager Eric Berdinis kan Uber een belangrijke speler worden in de transportsector.

Hoe ziet u de komst van dit online platform? Mail de redactie: post@atw.nl