Terug naar het overzicht

Slimmer transport vraagt om beter gebruik van data

Gepubliceerd op 01-10-2019 09:46 uur

De vakbeurzen Logistica én ICT & Logistiek vinden op 5,6 en 7 november plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. De beurzen staan in het teken van Smart Warehousing en data-analyse. Er worden oplossingen getoond voor een slimmere organisatie van transport- en distributieactiviteiten.

 

Er zijn veel redenen waarom het noodzakelijk is het transport slimmer en zuiniger te organiseren, aldus de organisatie van de vakbeurzen. "Bijvoorbeeld om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. De overheid streeft hierin naar halvering van de CO2-uitstoot in 2030. De Europese Unie eist dat nieuwe vrachtwagens in 2030 30 procent minder CO2 uitstoten dan nu. Ook leggen steeds meer steden beperkingen op aan de uitstoot van vrachtauto’s die de binnenstad ingaan. In 2025 moeten alle grote binnensteden in Nederland volledig emissievrij zijn. De ontwikkeling van elektrische vrachtauto’s draagt daar in grote mate aan bij.
Hiernaast speelt een ander bestandsdeel van de uitlaatgassen een belangrijke rol, namelijk stikstof. De stikstofuitspraak van de Raad van State legt veel bouwprojecten stil, ook op het gebied van infrastructuur. Dat betekent dat knelpunten op de weg voorlopig blijven bestaan. Hiernaast staat de beschikbare transportcapaciteit onder druk. Het aantal onvervulde vacatures voor transportplanners en logistiek medewerkers is dit jaar enorm gestegen."

 

Data-analyse

Tijdens de beurzen in Utrecht worden innovatieve ICT oplossingen getoond om de transportactiviteiten met behulp van data-analyses slimmer te organiseren. 
"Meer gebruik maken van innovatieve technologieën, zoals data-analyses, kunnen voor de sector van groot belang zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden. Een slimme planningstool bijvoorbeeld, gebaseerd op algoritmes en machine learning, neemt niet alleen veel werk uit handen, maar levert ook een betere, dynamische planning met minder uren, minder kilometers en dus minder CO2-uitstoot op. Een planning die voldoet aan alle restricties en betrouwbaarder is door gebruik van data over weersverwachtingen en verkeersdrukte. Ook levert data-analyse meer inzicht in verstoringen in het transportproces en biedt mogelijkheden voor flexibiliteit. Steeds meer digitale platformen koppelen vraag en aanbod van laadruimte wat leidt tot een hogere beladingsgraad.
Fleetmanagementsystemen met rijstijlanalyses helpen chauffeurs hun rijgedrag te analyseren en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Op basis van data uit boordcomputers en motormanagementsystemen wordt nauwkeurig brandstofverbruik in kaart gebracht. Dit leidt tot efficiënter en duurzamer transport."

Voor meer informatie zie bijgesloten video: https://youtu.be/WLUbcR1svwM

En om u te registreren voor de beurs kunt u hier klikken: https://tinyurl.com/y6bacl9x