Terug naar het overzicht

Het belang van fleet management software

Gepubliceerd op 15-07-2021 11:14 uur

Het zo efficiënt mogelijk laten verlopen van alle logistieke bedrijfsprocessen kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker als u geen inzicht heeft in de actuele status van uw bedrijfsvoertuigen. Om de zichtbaarheid van uw bedrijfsvoertuigen te vergroten kunt u gebruik maken van fleet management software. Het doel van deze software is om de productiviteit en efficiëntie van de logistieke bedrijfsprocessen te verhogen. Ook waarborgt fleet management de veiligheid van de bedrijfsvoertuigen en uw personeel.
Door de vele voordelen van fleet management software voelen steeds meer bedrijven zich geroepen om hun wagenpark op een effectieve manier te beheren. Het implementeren van deze software zorgt voor een grotere omzet en verhoogt de klanttevredenheid. Wat fleet management software exact is, en wat alle bijbehorende voordelen hiervan zijn, leest u in het onderstaand artikel.

 

Wat is fleet management?

Fleet management (ook wel wagenparkbeheer) is de benaming voor het proces van het beheren en organiseren van commerciële voertuigen. Het doel van fleet management is de efficiëntie van het bedrijf vergroten en risico's op gebied van logistieke bedrijfsprocessen te minimaliseren. Elk bedrijf dat gebruik maakt van commerciële voertuigen, zou een vorm van wagenparkbeheer moeten toepassen.
Fleet management bestaat uit verschillende facetten, waaronder:

 • Het beheren van alle voertuigen
 • Het beheren van de chauffeurs
 • Het onderhoud van de voertuigen
 • Efficiënt plannen van routes
 • Optimaliseren van routes
 • Toezicht houden op het brandstofverbruik
 • De algemene productiviteit van het bedrijf verhogen

Om deze activiteiten efficiënter te laten verlopen, zijn er tegenwoordig verschillende partijen die speciale fleet management software aanbieden.
 

Wat is fleet management software?

Het beheren van de commerciële voertuigen is relatief complex als u niet constant zicht heeft op de voertuigen. Om het beheren en organiseren van commerciële voertuigen te vereenvoudigen, is hier een stuk software voor geschreven. Deze software in combinatie met meetapparatuur zoals een voertuigvolgsysteem, wordt ook wel fleet management software genoemd.
Het traceren van voertuigen door middel van telematica is de basis van deze software. Door live voertuig-tracking is het voor de wagenparkbeheerder mogelijk om de locatie, de gereden route en de onderhoudsstatus van de voertuigen in zijn wagenpark inzichtelijk te krijgen. Op basis van deze informatie kan de wagenparkbeheerder ervoor zorgen dat de efficiëntie in de logistieke cyclus binnen het bedrijf toeneemt.
Naast het vergroten van de efficiëntie wordt ook de veiligheid van voertuigen en bestuurders verbeterd door gebruik te maken van fleet software. De wagenparkbeheerder kan dit bereiken door een combinatie van het monitoren van voertuigonderhoud, het analyseren van het rijgedrag en het bijhouden van brandstofverbruik. Tevens is de GPS-tracker van het tracking-systeem vaak verwerkt in een dashcam, waardoor de wagenparkbeheerder beelden kan opvragen om real time inzicht te krijgen in de verkeerssituatie. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties beter geanalyseerd worden, en kan elke bestuurder op maat worden gecoacht.
Fleet management software heeft daarnaast nog andere diverse specifieke functies, denk bijvoorbeeld aan communicatie met de bestuurder van het voertuig. U kunt namelijk berichten, instructies en opdrachten direct met de chauffeur communiceren. Ook kunt u per bestuurder alle statistieken betreffende het rijgedrag bijhouden, inzichtelijk maken en vergelijken.
 

De voordelen van fleet management software

Het implementeren van fleet management software brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder:
 

 • Veiliger de weg op

Een belangrijk onderdeel van veilig de weg op gaan, is voorbereid de weg op gaan. De voertuigvolgsystemen en dashcams die horen bij de fleet management software bieden realtime zichtbaarheid. Door deze apparatuur kunnen wagenparkbeheerders controleren wanneer er scherpe bochten aankomen, wanneer er hard geremd moet worden, en met welke snelheden in bepaalde gebieden mag worden gereden. Ook krijgen de wagenparkbeheerders inzicht in het rijgedrag van de chauffeurs, wat erg waardevolle informatie is om de chauffeur te voorzien van de juiste coaching.
Door een beter rijgedrag van de chauffeurs, ervaart het wagenpark lagere brandstofkosten, minder ongevallen en een langere levensduur door minder slijtage.
 

 • Creëer goede werkomstandigheden om chauffeurs te behouden

In de vrachtwagenindustrie is een tekort aan chauffeurs een steeds groter probleem. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat zo’n 57% van de vrachtwagenchauffeurs hun werkgever verlaat binnen 6 maanden. Hierdoor zijn werkgevers constant op zoek naar nieuwe bestuurders. Om dit te voorkomen is het essentieel om uw vrachtwagenchauffeurs langer te binden aan uw bedrijf.
Een belangrijke stap om dit te bereiken is ervoor zorgen dat de chauffeurs tevreden zijn. Hier kunt u mede voor zorgen door de vrachtwagen te voorzien van goede apparatuur. Fleet management is een voorbeeld van goede apparatuur, waar de chauffeur zelf ook een hoop voordelen van kan ervaren. Zorgt u ervoor dat uw chauffeurs tevreden zijn, dan zullen zij ook hun prestaties verbeteren.

 • Verlagen van de kosten

Kosten kunnen gemakkelijk oplopen als u niet waakzaam bent over de uitgaven. Door het implementeren van fleet management software, krijgt u beter zicht waar mogelijkheden liggen om kosten te besparen.
De informatie afkomstig uit deze software geeft u namelijk exact weer waar er kansen liggen om te verbeteren. Of dat nu komt door het rijgedrag van bepaalde chauffeurs, snelheidsovertredingen, het overmatig stationair laten draaien van de motor of door het rijden met onnodige massa in de kofferbak waardoor er meer brandstof verbruikt wordt, er zijn veel verschillende gebieden waar op te verbeteren valt. 
 

 • Meet de prestaties van het wagenpark

Doordat de software allerlei gegevens over het wagenpark vastlegt, kunt u de prestaties van het wagenpark bewaken en meten. 
Deze informatie staat aan de basis van om de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren. Op basis van deze data kunnen doelstellingen worden geformuleerd en resultaten worden vergeleken met eerdere prestaties. Ook zorgt deze uitgebreide data ervoor dat er weloverwogen beslissingen kunnen worden gemaakt die betrekking hebben op de kernfuncties van de logistieke bedrijfsprocessen.
 

 • Vergemakkelijk het voertuigonderhoud

In praktijk komt het vaak voor dat er niet genoeg aandacht wordt geschonken aan het onderhoud van de voertuigen. Daarom is het essentieel om het plannen, rapporteren en uitvoeren van inspecties zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hierbij verwaarlozen we de handgeschreven notities, en verwelkomen we cloudgebaseerde telematica software die ons geautomatiseerde onderhoudsherinneringen stuurt. Zodra het voertuig toe is aan onderhoud, ontvangt de bestuurder en de wagenparkbeheerder een notificatie. 
Door het uitvoeren van preventief onderhoud, zoals voertuiginspecties en olieverversingen, zullen reparaties en storingen in de voertuigen aanzienlijk verminderd worden. Hiermee zorg je voor meer tevredenheid bij het personeel en verbeter je ook de productiviteit in de logistieke cyclus.