Terug naar het overzicht

Vol-elektrisch en intermodaal van Venlo naar Wenen

Gepubliceerd op 01-11-2019 08:12 uur

Het 'Partners for International Business' programma, dat zich richt op zero-emissie transport naar Oostenrijk, deed recent een test met vol-elektrisch vervoer. Doel was te laten zien dat emissieloos transport van een geconditioneerde lading ook over langere afstanden - in principe - haalbaar is. Daarbij moest wel met weg- en spoorvervoer gewerkt worden.

 

De demonstratierit werd georganiseerd door Eric Beers en Julia Williams in opdracht van de Nederlandse ambassade in Wenen, met steun van RVO. De demonstratie is uitgevoerd met medewerking van Oldenburger Transport (lading), Westerman Multimodaal Transport (kraanbare elektrische koeltrailer), Tinie Manders Transport (e-truck), TX-Logistics (trein) en Thinkport Vienna (organisatie aan Oostenrijkse zijde). Multimodaal werken, met weg- en spoorvervoer, bleek voorlopig de enige manier om deze rit tot stand te kunnen brengen.

 

Elektrisch vervoer

Hoewel het aanbod van volledig elektrische trucks en van stand-alone, emissievrije koeltrailers nu nog beperkt is, liet de demo zien dat inzet over langere afstanden in principe al kan. Het Limburgse bedrijf Tinie Manders heeft een vol-elektrische DAF CF op proef en koppelde die voor de gelegenheid aan een kraanbare New Cool trailer van Twan Heetkamp, die al vijf jaar ervaring heeft met koeltrailers die werken zonder dieselaggregaat. Heetkamp heeft diverse klanten die zulke trailers inzetten, onder andere Westerman Multimodaal Transport. De combinatie van Manders en Westerman legde 95 kilometer vol-elektrisch af om de lading van Oldenburger naar de terminal te brengen, waar de trailer op de trein werd gezet in het Duitse Herne, nabij Duisburg.

Foto: copyright Frans Adema | Duidelijk.nl

 

Binnenkort treft u in de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld een uitgebreid verslag aan van dit bijzondere transport. Nog geen abonnee? Klik bovenaan deze website op het tabblad 'abonnement' voor meer informatie en verbaas u over onze lage tarieven. Of stuur E-mail naar post@atw.nl om uw nieuwe aanmelding door te geven.