Terug naar het overzicht

Van der Werff koopt twintig Moffet e-Series NX

Gepubliceerd op 19-07-2021 11:49 uur

Niet lang na de introductie van de MOFFETT eSerie NX van HIAB, de eerste volledig elektrische 4-weg meeneemheftruck, heeft Theo van der Werff twintig stuks ingekocht. Een blijk van vertrouwen en een duidelijk signaal dat de behoefte naar verduurzaming groot is. Theo van der Werff, mede-eigenaar van Van der Werff Logistics: "Als er in ons werk iets is waar we eenvoudig een CO2-besparing kunnen realiseren, dan is het de meeneemheftruck." Van der Werff Logistics, gespecialiseerd in het vervoer van afwijkende maten, vervoert voornamelijk bouwmaterialen. Dit zijn vaak lange delen die vanuit de zijkant van de vrachtwagen worden gelost. Van der Werff: "De functie van de meeneemheftruck is met de jaren veranderd. Ooit dienden ze puur om de lading naast de wagen te zetten. Maar de bereikbaarheid in de stad is veel minder geworden en nieuwbouwprojecten zijn ook zelden makkelijk te bereiken. De meeneemheftruck legt steeds meer 'the last mile' af, het laatste stukje naar de eindklant. Eigenschappen als wendbaarheid, veiligheid en comfort zijn daardoor steeds belangrijker geworden." 

 

Minder geluid

De nieuwe MOFFETT eSerie NX 4-wegs, met aandrijving op alle wielen, is voor Van der Werff dus van doorslaggevend belang. Net als de geluidsreductie die de elektrische aandrijving met zich meebrengt: "We hadden al een aantal jaren de wens voor elektrische meeneemheftrucks, omdat aan de dieselvariant flinke nadelen kleven. Die maken veel lawaai, wat onprettig is en ook onveilig kan zijn voor onze medewerkers. En ze stoten natuurlijk fijnstof uit." 
Minder lawaai, geen uitstoot en een uitstekende wendbaarheid, het zijn voordelen van deze innovatie die Van der Werff al had voorzien. Maar de MOFFETT eSerie overtreft ook zijn verwachtingen: "Cadeautjes noem ik dat. Bij de ontwikkeling van zo’n nieuw product worden ook altijd nieuwe toevoegingen gedaan. Voor ons is de ingebouwde lastmonitor een fijne optie. Er bestond toch altijd een gering risico dat de machine voorover kon kantelen bij het plaatsen van een zwaardere lengte last voor de wielpoten. Dankzij de lastmonitor slaat de elektrische meeneemheftruck straks in de beveiligingsstand als dit punt wordt bereikt." 

 

Flinke order

Inmiddels zijn door Van der Werff in een klap twintig stuks in bestelling geplaatst. Deze worden begin 2022 geleverd. Van der Werff: "Dat is een flinke order, ook voor ons. In totaal hebben we nu 140 meeneemheftrucks in gebruik. De laatste keren bestelden we kleinere series omdat we wisten dat de elektrische MOFFETT eraan kwam. Bovendien groeit ons bedrijf hard. Het zou best eens kunnen dat we nu nooit meer een nieuwe diesel meeneemheftruck kopen en over kunnen op elektrisch." 
Ook duurzaamheid speelt een rol in de overgang naar elektrisch. Van der Werff: "De transportsector is niet de makkelijkste om in te verduurzamen, maar we zijn goed op weg. Onze vrachtwagens leggen nu nog te lange afstanden af om elektrisch te rijden in combinatie met de aanwezige landelijke laadstations, maar we houden ook de ontwikkelingen rondom waterstof goed in de gaten. Voor nu ben ik blij dat we in elk geval de meeneemheftrucks kunnen vergroenen. Ik vind het ook van belang om dit naar onze klanten uit te stralen." 

 

Goed gevoel

Dat de investering groter is dan bij niet-elektrische meeneemheftrucks, neemt Van der Werff op de koop toe: "Het voelt gewoon niet goed om anno 2021 nog een grote bestelling dieselmotoren te plaatsen, terwijl er een meer dan volwaardig alternatief is ontwikkeld. We gaan er bovendien van uit dat we de komende jaren een deel van de investering terugverdienen door te besparen op onderhoudskosten." 
Over zaken als onderhoud en innovatie heeft Van der Werff al jaren intensief contact met HIAB: "Wij hebben de praktijkkennis en kunnen van daaruit meedenken in bijvoorbeeld het reduceren van onderhoudskosten. Ons contact is sowieso heel goed. We hadden deze bestelling nooit in een keer geplaatst als we niet heel veel vertrouwen hadden in onze partner." 


Op de foto v.l.n.r.: Theo van der Werff (Van der Werff), Geurt Rook (Van der Werff) en Dick van der Haar (Hiab Benelux).