Terug naar het overzicht

Vakbeurs voor weg- en stadsvervoer bereikt een nieuwe mijlpaal

Gepubliceerd op 01-12-2023 09:17 uur

Vakbeurs Solutrans voor industriële en stedelijke voertuigen, trok van 21 tot 25 november 2023 in de Eurexpo Lyon een recordaantal bezoekers. Met 1100 exposanten en merken (10% meer dan in 2021) en meer dan 64.000 professionals, bevestigt Solutrans 2023 haar positie als grootste Europese ontmoetingsplaats voor fabrikanten van bedrijfsvoertuigen. De internationale aantrekkingskracht werd versterkt, met bijna 15.500 internationale professionals, 1 op de 4 bezoekers was internationaal (tegenover 1 op de 10 in 2021). 
Clément Beaune, de Franse Minister van Transport, opende de beurs op 21 november en benadrukte het belang van het evenement voor de industrie en haar innovaties, vooral op het gebied van decarbonisatie. "Grote fabrikanten hebben hier zichtbaar geïnvesteerd en geïnnoveerd, wat essentieel is voor een CO2 neutrale sector. De oplossing voor het verminder van CO2-uitstoot ligt naar mijn overtuiging in de transportsector." Aldus, Clément Beaune.

 

In cijfers uitgedrukt

De aanwezigheid van 1100 exposanten en merken, waarvan 41% nieuwkomers, resulteerde in een groei van 10% ten opzichte van 2021. Dit markeert een positieve ontwikkeling voor de editie van 2023 van deze vakbeurs. Dankzij de inspanningen van de Franse Federatie voor Carrosserie (FFC), de beursdirecteur Patrick Cholton en alle betrokken partners wist dit evenement een recordaantal van 64.300 bezoekers aan te trekken, wat neerkomt op een indrukwekkende stijging van 28% ten opzichte van 2021. Dit maakt de Solutrans een belangrijk ijkpunt voor alle spelers in de sector van bedrijfsvoertuigen en stadsvoertuigen. In totaal bezochten 14.000 nieuwe bezoekers de Eurexpo in Lyon. Tijdens de beurs konden zij kennismaken met een breed scala aan producten en diensten, gepresenteerd door fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, lichte bedrijfsvoertuigen, leveranciers van uitrustingen, carrosseriebouwers en servicebedrijven in de sector.

 

Drie keer zoveel internationale bezoekers

De internationale interesse in de beurs blijkt uit de aanwezigheid van 28% internationale exposanten afkomstig uit 20 landen en 24% bezoekers uit 128 landen, wat neerkomt op drie keer meer internationale bezoekers dan in 2021. Belangrijke landen tijdens deze editie waren onder andere Italië, Spanje, België, Duitsland, Turkije, Zwitserland en Nederland. Opmerkelijk is ook dat alle toonaangevende VI-fabrikanten en carrosseriebouwers van Europa aanwezig waren in Lyon.
Daarnaast bood de Solutrans Digital Show, de digitale tegenhanger van de fysieke beurs, een unieke digitale ervaring, en bood bezoekers de kans om via een interactieve ruimte deel te nemen aan live conferenties, meetings met exposanten, enzovoort. 

 

Trends spotten op de beurs...

Het verminderen van CO2-uitstoot in transport, dat nauw verbonden is met de overstap naar duurzame energie, is de grootste uitdaging waar de sector en ook de Solutrans voor staan. Tijdens het evenement in 2023 stond duurzame energie centraal, met onder andere de presentatie van het bijgewerkte VIsion'AIR-onderzoek. Dit onafhankelijke onderzoek kijkt vooruit naar de toekomst van de energiemix tot 2035. Tijdens de beurs werd de overstap naar duurzame energie ondersteund door een enthousiast en ambitieus programma van 46 conferenties. Vooral de plenaire openingssessie en de conferentie over transportkosten, gepresenteerd door CNR, waren opvallend. De conferentie over zware vrachtvoertuigen en de invloed van de Olympische Spelen op de logistiek in de regio Parijs waren ook de moeite waard. Binnenkort zijn alle conferenties te bekijken op het YouTube-kanaal van Solutrans. Daarnaast toonden bezoekers ook veel interesse in het retrofitting-proces. Dus het ombouwen van voertuigen met verbrandingsmotoren naar elektrische energie. De duurzame concepten gepresenteerd door Renault, Stellantis, Hyvia, GCK, Hyliko en Neotrucks vielen daarbij erg in de smaak. De beurs verwelkomde deze editie veel energieleveranciers, zoals Bolloré Energy, TotalEnergies, Altens en Neste, als onderdeel van haar missie om een zo breed mogelijk pakket aan (duurzame) producten en diensten te presenteren. Discussies over alternatieven voor aardolie, elektrificatie, B100 en HVO zijn in ieder geval volop gaande.

 

…innovatie en vakmanschap

De Solutrans staat bekend om de gezellige, maar tegelijkertijd zakelijke sfeer, en ook in 2023 was dit niet anders. Het was een feestelijke editie met speciale aandacht voor het innovatieve werk van vrachtwagen- en bedrijfswagenfabrikanten, carrosseriebouwers en uitrustingsleveranciers. Dit werd tijdens twee gelegenheden gevierd: tijdens het Truck of the year Award Gala Diner en de I-nnovation AWARDS avond. De awards voor de International Truck of the Year 2024, de Truck Innovation Award 2024, de International Van of the Year 2024 en de Pick-up Award 2024 werden respectievelijk uitgereikt aan de Volvo Trucks FH Electric, het MAN ANITA Project, de FORD Transit Custom, de FORD Ranger en de VOLKSWAGEN Amarok. De uitreiking vond plaats tijdens een gala-avond waar maar liefst 1.460 gasten aanwezig waren. Het werd gekenmerkt door inspirerende speeches en werd afgesloten met een bijzonder concert van Patrick Bruel.
 

De I-nnovation AWARDS gingen naar:

  • Categorie Equipment: winnaar Goud - KKS - JOST; winnaar Zilver - ID FUEL - ELECTRO; winnaar Brons - HIB - TELMA SAS; Joseph Libner speciale juryprijs - Vector HE 19 MT low CO2 - CARRIER TRANSICOLD.
  • Categorie Bodybuilder: winnaar Goud - Recircle Solution - LECAPITAINE; winnaar Zilver - Slidoor - BENALU-LEGRAS GROUP; Winnaar Brons - Oplegger met PLSC.CS X-TOUGH carrosserie - SCHMITZ CARGOBULL AG; Joseph Libner speciale juryprijs - Recircle Solution - LECAPITAINE.
  • Categorie Digital Award - Connectiviteitsoplossing: OpenR link met convector companion - RENAULT; Software-editie RENAULT; Software-editie - MICHELIN Smart Predictive Tire - GROUPE MICHELIN; speciale juryprijs: Vision Assist - BÄR CARGOLIFT France SAS. 
  • Speciale prijs voor Vélo Cargo: Pallet carrier hatchback - K-RYOLE; VUF XXL Valeo Transporteur - VUF BIKES; Pelican Train - PELIKAN CYCLES; TricyLift - FLEXIMODAL.

Tot slot werd de "Man of the Industry - Industrial and Urban Vehicles 2023"-prijs, geïnitieerd door de FFC, toegekend aan Pierre Coppey, Voorzitter van VINCI Autoroutes, tijdens het Galadiner. Deze prijs erkent de inzet van VINCI Autoroutes voor professionals in het wegvervoer en hun strategie om de decarbonisatie van de sector van industriële en stedelijke voertuigen te ondersteunen.

 

Highlights en speciale randevenementen 

 

De Solutrans 2023 bood een mix van hoogtepunten en speciale events aan om aan ieders verwachtingen te voldoen, zoals:

  • Testdorp voor Voertuigen: Buiten Hal 4 werd een splinternieuw Testdorp opgezet, speciaal gewijd aan zowel voertuigen met verbrandingsmotoren als "new energy" voertuigen. Hier konden bezoekers nieuwe voertuigen testen en meer te weten komen over hun mogelijkheden.
  • Cyclo-logistiek in Hal 1: Ongeveer dertig stands in Hal 1 boden bezoekers de kans om alles te ontdekken over de voordelen, context, uitdagingen en oplossingen van cyclo-logistiek, met speciale aandacht voor "last-mile" leveringen in grote stedelijke gebieden, vooral in Europese economische zones. Een indoor testbaan van 250 meter demonstreerde vrachtfietsen in actie. Veel bezoekers, waaronder Clément Beaune, konden zelf deze voertuigen uitproberen en zo een helder beeld krijgen van de toekomst van stadslogistiek.
  • Speciale beurszones: een bandenzone in samenwerking met het Syndicat du Pneu (SP), waar belangrijke spelers uit de sector samenkwamen, inclusief een eigen conferentiezone. Daarnaast was er een zone voor banen en opleidingen, geoptimaliseerd voor een betere ontvangst, informatie en advies, met op zaterdag jobdatingsessies voor bijna 8.000 beschikbare banen. Ook was er een zone voor banken, verzekeringen en advies, waar bezoekers in contact konden komen met belangrijke spelers op het gebied van financiering en verzekering van steeds duurdere voertuigen.

 

In 2025 een nog exclusievere ervaring

Vanwege het succes van de editie van 2023 hebben veel exposanten zich al aangemeld voor de Solutrans in 2025. Met hun bevestigde deelname belooft de Solutrans in 2025 een nog groter evenement, met zelfs een extra hal in de planning. Deze editie zal gehouden worden van 18 tot 22 november 2025 in Lyon Eurexpo.