Terug naar het overzicht

Jubileumeditie voor Belgische MATEXPO volgeboekt

Gepubliceerd op 07-09-2023 08:22 uur

Van 6 t/m 10 september jongsleden heeft de MATEXPO in Kortrijk (België) plaatsgevonden. De tweejaarlijkse internationale vakbeurs en laat een grote verscheidenheid zien aan machines en materieel voor de bouwnijverheid, industrie en het milieu. Hoewel de beurs nog steeds regionaal is, echter niet meer op Belgisch niveau maar is door de jaren heen naar Europees niveau getild. 

 

Extra categorie

Voorafgaand aan de beurs werden tijdens een genodigden avond de MATEXPO Awards 2023 uitgereikt. De onafhankelijke jury, bestaande uit specialisten uit de sector selecteerde onder leiding van voorzitter Peter Menten de drie genomineerden voor de drie Awards: de Innovation Award, voor de meest innovatieve product; de Green Award, het product met de meest milieuvriendelijke eigenschappen; de Safety Award powered by Embuild voor de meest vernieuwde veiligheidstoepassing.

 

‘Made in Belgium’

Opvallend is wel dat, door het aantal aandeel Belgische innovaties, de jury heeft besloten om een categorie toe te voegen, namelijk ‘Made in Belgium’. Wie de genomineerden en kanshebbers zijn voor deze prijs is niet bekend gemaakt.
De genomineerden van de MATEXPO Awards 2023, in willekeurige volgorde:

 

Innovation Award


Verhelst Machines - Wolffkran HiSPS - Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan 
De HiSPS van Wolffkann wordt in België verdeeld door Verhelst Machines. Deze sturing voor torenkranen verhindert dat een last aan de haak begint te slingeren met gevaar voor mensen en obstakels op de werf. De haak kan zowel manueel als automatisch naar de last gebracht worden en bij het hijsen van de last zal de haak zich positioneren boven de last om zijdelingse bewegingen te voorkomen. Repetitieve bewegingen van de haak kunnen makkelijk worden uitgevoerd door een simpele druk op de knop. Bij het storten van beton, als voorbeeld, komt de haak dan telkens terug tot zijn beginpositie bij de betonmixer. 

Deprez Construct – Solomon - Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde 
Bij de Solomon wordt via een ruime invultrechter en een niet-klevende conische trechter (patent) de losse goederenstroom centraal gestort op een roterende telescopische opvoerband. De rupsmobiele Solomon is met zijn hybride aandrijving ook op onverharde werven breed inzetbaar. Met een capaciteit van 500 T/uur en zonder operator: ideaal voor het snel laden van binnenschepen of voor grote opslag of grondverzet. 

Tuboma – Hyrax - Accu-aangedreven hoogtewerker op rupsen met zelfnivellering tot 15° en transporteerbaar op een aanhanger < 3,5 ton 
De Hyrax 27.12 hoogtewerker op rupsen is accu-aangedreven en zelf nivellerend tot 15°. Deze machine is transporteerbeer op een passende aanhangwagen tot 3,5 ton en kan dus met een BE-rijbewijs vervoerd worden. De machine werd ontwikkeld om te werken op oneffen en hellend terrein door gebruik te maken van een verstelbaar rupsonderstel. 

 

Green Award


United Rentals Belgium - Powr2 - 45 kVA Powrbank 
Deze Powrbank van Powr2 is een energie-opslagsysteem tot 45 kVA dat kan worden gekoppeld aan een stroomgenerator om deze optimaal te laten draaien. Het resultaat is dat het verbruik, geluid en slijtage van de generator hierdoor sterk gereduceerd worden.

Saint-Gobain Abrasives - Norton Clipper CM350B - Steenzaagmachine op accu 
De Norton Clipper CM350 B is de eerste steenzaagmachine op de markt die wordt aangedreven door een Lithium-Ionaccu. Naast een sterke motor en een flinke zaagcapaciteit levert deze steenzaagmachine flexibiliteit en gebruiksgemak: er is geen brandstof of elektrisch snoer nodig en gecombineerd met het Silencio-diamandzaagblad is deze machine heel stil. De batterij kan eveneens dienen als stroombron voor vijf andere machines van Norton.
 
Locquet Motors - Punch Flybrid - Vliegwiel P200
Het P200-vliegwiel is een mobiel vliegwiel dat is ontwikkeld om stroompieken op te vangen bij het hijsen van torenkranen, starten van pompen of andere elektromotoren (betoncentrale, liften). Dankzij de 80 kW aan kinetische energie in het vliegwiel volstaat een kleinere generator of zelfs een standaard netaansluiting op de werf. De technologie is afkomstig uit de Formule 1 en werd door Punch Flybrid ontwikkeld.

 

Safety Award powered by embuild


Brigade Electronics - Brigade Intelligent Detection - Actief veiligheidssysteem met AI voor voertuigen om voetgangers en fietsers te detecteren (foto)
Brigade Intelligent Detectin is een nieuwe generatie van een actief dodehoekcamerasysteem dat mensen herkent en botsingen voorkomt door gebruik te maken van artificiële intelligentie (AI). Het systeem is duizenden uren getraind om mensen te herkennen en informeert de chauffeur als er een persoon in de buurt van zijn voertuig of machine komt. Het zelflerend systeem gebruikt twee camera’s: de frontcamera heeft een smalle hoek terwijl de camera achteraan breder werkt. De minicomputer zit in de camera verwerkt waardoor er geen andere hardware nodig is.

D-TEC Trailers Benelux – Vogelzang - Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 35 ton en verrijdbare kraan (foto)
Bij de stenentrailer van Vogelzang hoeft de lading niet meer met spanbanden te worden vastgezet. De TÜV (de Duitse  keuringsinstantie) heeft fysieke proeven gedaan op het kopschot, de zijborden, de Kinnegrip-rongen en een verrijdbare Hyva/Kennis kraan. Het resultaat is dat de combinatie goedgekeurd is als ladingzekerheid tot 35 ton laadvermogen. Het certificaat geldt voor trailers van 12,85 meter en 13,15 meter met zijborden van 1 meter of 1,20 meter hoogte.

Wolftech – Hünnebeck - ST’Air toegangstoren voor stelling
De St’Air is een toegangstoren met trappen in spiraalvorm in de binnenkant van de toren om op die manier een veiligere toegang tot de aangrenzende stellingen te hebben. De toren kan als bouwpakket ter plaatse gemonteerd en in z’n geheel verplaatst worden. Doordat er geen enkel onderdeel meer dan 15 kg weegt, is het geheel zonder extra hefwerktuigen te monteren. De St-Air is volledig compatibel met de Modex-steling van Hünnebeck.

 

Award winnaars:


Op de speciale genodigdenavond, de avond voor aanvang van de beurs, werden de winnaars van de Matexpo Awards bekend gemaakt door de juryvoorzitter Peter Menten.

Innovation Award
1 Verhelst Machines – Wolffkran HiSPS – Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan;
2 Accu-aangedreven hoogtewerker op rupsen met zelfnivellering tot 15° en transporteerbaar op een aanhanger < 3,5 ton;
3 Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde.

Green Award
1 Locquet Motors - Punch Flybrid - Vliegwiel P200;
2 United Rentals Belgium - Powr2 - 45 kVA Powrbank;
3 Saint-Gobain Abrasives – Norton Clipper CM350B – Steenzaagmachine op accu.

Safety Award powered by embuild
1 D-TEC Trailers Benelux - Vogelzang - Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 35 ton en verrijdbare kraan;
2 Brigade Electronics - Brigade Intelligent Detection - Actief veiligheidssysteem met AI voor voertuigen om voetgangers en fietsers te detecteren;
3 Wolftech - Hünnebeck - ST’Air toegangstoren voor stelling.

Award ‘Made in Belgium’
De Award ‘Made in Belgium’ is gegaan naar Deprez Construct – Solomon – Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde.