Terug naar het overzicht

MAN eTGE nu ook emissievrij als bakwagen, pick-up & kipper

Gepubliceerd op 10-09-2021 06:49 uur

In samenwerking met gerenommeerde specialisten heeft MAN Truck & Bus twee branchespecifieke varianten van de elektrische MAN eTGE ontwikkeld. Daarmee is de eTGE er voortaan ook als gesloten bakwagen en als kipper. De eerste exemplaren van de MAN eTGE als bakwagen zijn inmiddels op de Nederlandse wegen te vinden. Een grote meubelketen gebruikt de elektrische bestelwagens om goederen af te leveren in de milieuzones van de Amsterdamse binnenstad. Zo draagt MAN haar steentje bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in het centrum van de hoofdstad.

 

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar bezorging aan huis verder toegenomen. Aan de kentekenregistraties in Europa is duidelijk te zien dat steeds meer bedrijven duurzaam zijn gaan denken. Van januari tot en met mei 2021 zijn ongeveer 2.200 volledig elektrische bestelwagens met een laadvermogen van drie tot zes ton verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

 

Bakwagen, pick-up en kipper

De MAN eTGE was tot dusver verkrijgbaar als gesloten bestelwagen voor het transport van goederen en als minibus voor personenvervoer. MAN Truck & Bus heeft het aanbod elektrische bestelwagens uitgebreid met twee varianten die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met gerenommeerde specialisten.<$> 
"Als bakwagen is de MAN eTGE zeer aantrekkelijk voor bezorg- en koeriersdiensten", zegt Martin Imhoff, hoofd Product Marketing Vans bij MAN Truck & Bus. "Veel klanten die in stedelijk gebieden werken, willen een zo groot mogelijk laadvolume zodat zoveel mogelijk goederen vervoerd kunnen worden. Daarnaast worden de eisen op het gebied van emissies en geluidsproductie steeds strenger, vooral in de stad. De MAN eTGE bakwagen voldoet aan alle eisen."

13,5 kuub inhoud

Als bakwagen heeft de MAN eTGE een opbouw van 3,28 meter lang, 2,06 meter breed en 2,0 meter hoog (2,2 meter optioneel). Dit is gelijk aan 13,5 kubieke meter. De laadhoogte is 1,05 meter. De opbouw kan eenvoudig worden bereikt met een verlengbare vier-traps instaphulp aan de achterzijde. In de voorste wand en in de vloer van de opbouw zijn rails geplaatst waarmee de vracht kan worden gefixeerd. De opbouw wordt geleverd en gemonteerd door SPIER Fahrzeugwerk uit het Duitse Steinheim. De tweede variant van de MAN eTGE dient een geheel ander doel namelijk gemeentewerken, bouwbedrijven en hoveniers. In deze sectoren worden veel pick-ups en kippers geleverd. MAN heeft in samenwerking met Veth Automotive uit Duiven op basis van de eTGE een kipper & pick-up ontwikkeld. De bak is 3,25 meter lang en 2,04 meter breed. De 300 mm hoge zijwanden kunnen worden neergeklapt. Het laadvermogen van de standaard bak is 820 kilo, voorzien van een kiepsysteem bedraagt dit 750 kilo. Optioneel is de grote gereedschapskist onder de laadbak, waardoor gereedschappen, zoals bezems, zonder problemen meegenomen kunnen worden. 

Vlotte prestaties

In combinatie met de opbouwmogelijkheden blijven de technische specificaties van de MAN eTGE ongewijzigd. De batterij heeft een capaciteit van 35,8 kWh, het elektrisch motorvermogen is 100 kW. Dankzij het hoge koppel van 290 Nm levert de eTGE in de stad vlotte prestaties. De eTGE heeft bij stedelijk gebruik een actieradius van 120 tot 130 kilometer. Dit kan worden gerealiseerd door het terugwinnen van (rem)energie door middel van recuperatie.