Terug naar het overzicht

MAN TGX verkozen tot International Truck Of the Year

Gepubliceerd op 23-11-2020 12:05 uur

De nieuwe TGX-reeks van MAN is verkozen tot 'International Truck of the Year 2021' voor een jury van 24 vakredacteuren uit heel Europa. De prijs werd virtueel uitgereikt aan Andreas Tostmann, CEO van MAN Truck & Bus. Met een winnende score van 155 stemmen vocht het vlaggenschip van de Duitse truckfabrikant de grote uitdaging van de nieuwe FH-serie van Volvo Trucks aan. De jaarlijkse onderscheiding wordt uitgereikt aan een truck die het afgelopen jaar op de markt is gebracht en die de grootste bijdrage leverde aan de efficiëntie van het wegvervoer. Er wordt daarbij rekening gehouden met verschillende criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijgedrag, brandstofbesparing, ecologische voetafdruk en Total Cost of Ownership (TCO). 

 

De nieuwe TGX-reeks van MAN vertegenwoordigt op deze gebieden een grote stap voorwaarts, aldus de jury. Tijdens uitgebreide testritten waardeerde men onder meer de verbeterde aerodynamica van de cabine. Die draagt bij aan een lager brandstofverbruik, samen met de D26 en D38 Euro VI d-motoren, de aandrijfas én de GPS-ondersteunde cruisecontrol.
Bovendien prees de jury de mens-machine-interface van de nieuwe truckreeks, gebaseerd op een gemakkelijk af te lezen, volledig digitaal instrumentenpaneel in kleur en het draai-en-druk bedieningssysteem (SmartSelect) van het secundaire display, samen met het multifunctionele stuur.
Ten slotte waardeerde de journalistenjury het brede scala aan assistentie- en veiligheidssystemen. Jury-voorzitter Gianenrico Griffini vatte samen: "Met de introductie van de nieuwe TGX heeft MAN een toekomstgerichte reeks zware vrachtwagens afgeleverd die in staat is om aan de transportbehoeften van vandaag en morgen te voldoen."


International Truck of the Year

 

De Internationale Truck van het Jaar verkiezing werd oorspronkelijk gelanceerd in 1977 door Pat Kennett, de Britse journalist en redacteur van Truck magazine. Vandaag-de-dag vertegenwoordigen de 24 juryleden vooraanstaande tijdschriften voor bedrijfswagens in heel Europa. Bovendien heeft de IToY Group de afgelopen jaren haar invloedssfeer uitgebreid door leden te benoemen in de groeiende truckmarkten China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan, Iran en Nieuw-Zeeland. In totaal hebben de 24 tijdschriften die deel uitmaken van de IToY-jury, evenals die van de acht partners, meer dan een miljoen lezers.