Sinds Ford serieus werk heeft gemaakt van de Ranger - de kleine broer van ‘s werelds meest succesvolle pick-up: de F-150 - vliegt deze als warme broodjes over de toonbank. Heb je interesse om een Ford Ranger aan te schaffen, dan vind je hier wat bruikbare informatie om je op weg te helpen.
Bouwjaren en generaties
De Ford Ranger bestaat al decennialang, maar een internationale versie – onder meer voor Europa – is er pas vanaf 1998. Het gros van de Ford Ranger occasions in Nederland betreft modellen van het type ‘T6’. Deze zijn verkrijgbaar sinds 2011 en zijn door Ford zelf ontwikkeld. De eerste generatie van de T6 Ranger is in drie blokken op te delen: de originele versie (2011-2015), de eerste facelift (2015-2019) en de tweede facelift (2019-2023). De tweede generatie van de T6 Ranger maakt zijn debuut in 2023. Ongeveer een derde van de tweedehands Ford Ranger modellen is van 2023 of later. Het overgrote deel van het aanbod is van de eerste generatie. De Ranger is in Nederland een van de populairste pick-ups en het aanbod is relatief groot; het gaat in totaal om meer dan 100 tweedehands exemplaren.
Varianten van de Ford Ranger
De Ford Ranger (T6) is in een aantal varianten verkrijgbaar. De varianten met een verlengde cabine vallen het beste in de smaak vanwege extra zitruimte en goede praktische eigenschappen. Dit zijn het tussenmodel Super Cab en de ruime Double Cab, die respectievelijk 5,37 en 5,38 meter lang zijn. De Double Cab heeft een volwaardige tweede zitrij, de zitruimte achterin de Super Cab is kleiner. Het voordeel van de Super Cab is echter dat deze een grotere laadbak heeft; de lengte hiervan is 1,86 meter tegenover 1,54 meter voor de Double Cab. De Single Cab is 5,22 meter lang, maar heeft met 2,33 veruit de meeste laadruimte. De diepte en breedte van de laadbak is bij alle varianten van de Ford Ranger hetzelfde, namelijk: 1,22 meter (b) en 52 cm (h).
Motoren en uitvoeringen
De Ford Ranger is hoofdzakelijk geleverd met dieselmotoren. Vroege exemplaren van de T6 Ranger zijn geleverd met 2,5- of 3-liter TDCI-diesels met 143 of 156 pk. Deze motoren worden later vervangen door TDCI-dieselmotoren met een inhoud van 2,2 of 3,2 liter. Het vermogen van deze krachtbronnen bedraagt 160 of 200 pk. Ford moderniseert de line-up in 2019 met geheel nieuwe EcoBlue-diesels, die zuiniger en schoner zijn dan eerdere motoren. Deze diesels leveren afhankelijk van de uitvoering 175 of 205 pk. Er zijn ook opgevoerde EcoBlue-diesels voor de gespierde, high-performance Wildtrak- en Raptor-uitvoeringen die tot 213 pk produceren. De Ford Ranger Raptor is sinds 2023 ook verkrijgbaar met een EcoBoost-benzinemotor, die goed is voor een behoorlijke 292 pk. Hiervan zijn tweedehands maar een handvol exemplaren te vinden – en deze zijn veelal ook het duurst.
Prijzen van Ford Ranger occasions
De pick-up draait inmiddels al een tijdje mee, waardoor prijzen van tweedehands Ford Ranger modellen behoorlijk kunnen variëren. Sommige vroege modellen met een hoge tellerstand kun je kopen voor minder dan 10.000 euro, terwijl de duurste exemplaren meer dan 75.000 euro kunnen kosten. Een jong exemplaar van de Ford Ranger, van bijvoorbeeld de tweede facelift van de eerste generatie (2019-2023) kost minimaal 20.000 euro in de aanschaf. Voor een tweede generatie Ford Ranger (2023+) betaal je ongeveer het dubbele. Ben je ondernemer, houd er dan rekening mee dat je de Ford Ranger op grijs kenteken kunt rijden en zo van de nodige financiële en fiscale voordelen kunt profiteren. Dit kan een hoop kosten besparen.