Terug naar het overzicht

Eerste multimodaal waterstofstation geopend met bijpassende truck

Gepubliceerd op 04-06-2021 09:03 uur

Gisteren opende CMB.TECH het eerste multimodaal waterstoftankstation aan het Havenhuis in Antwerpen. Het tankstation produceert groene waterstof, die wordt gebruikt voor de zero-emissie aandrijving van schepen, tube trailers, auto's, vrachtwagens en bussen. Naast het waterstoftankstation lanceerde CMB.TECH de Lenoir waterstoftruck.

 

Met de realisatie van het waterstoftankstation bewijst CMB.TECH dat het de volledige keten beheerst van de productie van de groene waterstof tot en met het gebruik ervan in verschillende toepassingen. Het concept zal de komende maanden verder worden verfijnd en is klaar om opgeschaald te worden.
“Havens zullen in de toekomst waterstof-hotspots worden omdat je daar een grote concentratie hebt aan toepassingen die lastig te elektrificeren zijn. Daarnaast zullen veel havens toegang krijgen tot waterstof, dan wel via grote elektrolyser-installaties of via invoer. We zijn dan ook heel verheugd dat we na twee en een half jaar ontwikkeling het station in gebruik kunnen nemen,’’ stelt Roy Campe, CTO CMB.TECH.
Naast het tankstation bevat de site ook twee trailerdokken waarmee de groene geproduceerde waterstof kan worden overgepompt naar trailers, die de havenapplicaties ontwikkeld door CMB.TECH, kan voorzien van waterstof. Voor het waterstoftankstation werkte CMB.TECH samen met gespecialiseerde partners zoals Ekinetix, Ballast Nedam Industriebouw, Alpha Engineering, Maximator en Cummins.

 

Lenoir truck

Naast het waterstoftankstation pakte CMB.TECH uit met de eerste ‘dual fuel’ truck, die dus naast diesel ook op waterstof werkt. De technologie is haalbaar, betaalbaar en groen en laat toe om op korte termijn verschillende applicaties om te bouwen. De Lenoir truck zal de emissies van de logistieke sector mee reduceren. Deze waterstoftruck heeft de symbolische naam ‘Lenoir’, verwijzend naar Étienne Lenoir, een Belg die in 1860 de eerste verbrandingsmotor op waterstof bouwde. De opening werd onder andere bijgewoond door premier Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en Frans Timmermans, vicevoorzitter Europese Commissie en uitvoerend vicepresident van de Europese Green Deal. Ook WaterstofNet was van de partij.