De Europese conferentie voor innovaties in mobiliteit, Drive Forward 2025, heeft op 8 en 9 april plaatsgevonden op Automotive Campus in Helmond. Het evenement trok een groot aantal bezoekers en bood een podium voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en decarbonisatie in de automobielindustrie.
Tijdens de tweedaagse bijeenkomst stonden digitalisering en decarbonisatie centraal. Op de eerste dag kwamen thema’s als kunstmatige intelligentie, autonome voertuigen en cybersecurity aan bod, met bijdragen van o.a. NXP, RISE en ERTICO. Ook opende TNO officieel het nieuwe mobiliteitsonderzoekscentrum MARQ. De tweede dag draaide om de weg naar zero-emissie, met sprekers van o.a. DAF en Milence over elektrificatie, waterstof en laadinfrastructuur. Beide dagen trokken zo’n 700 bezoekers en ruim 30 exposanten, met volop demonstraties van innovatieve voertuigen en duurzame technologie.
Focus op concurrentiekracht
Het centrale thema tijdens beide dagen was de concurrentiekracht van de Europese en Nederlandse Automotive- en Mobiliteitsindustrie. Pim Grol – directeur RAI Automotive Industry NL: “De Europese mobiliteitssector staat flink onder druk. Bedrijven zitten midden in grote veranderingen door digitalisering en verduurzaming, terwijl de geopolitieke onrust de onzekerheid verder vergroot. Tijdens Drive Forward kregen deelnemers een scherp beeld van die uitdagingen – én van de aanpak. Niet alleen vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit koepelorganisaties als CLEPA en ACEA én vanuit nationale en Europese beleidsmakers. En minstens zo belangrijk: het was een mooie kans om kennis te delen en nieuwe contacten op te doen.”
De kracht van samenwerking
Sacha Bloemhoff – directeur Automotive Campus: “Drive Forward 2025 heeft alle aanwezigen in hele korte tijd inzicht gegeven in de actualiteiten, ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in de wereld van mobiliteit, digitalisering en koolstofarme economie: banden zijn aangehaald en nieuwe verbindingen gelegd. Het was hét platform om nieuwe kansen te verkennen en strategische samenwerking aan te gaan en te versterken. Juist door de moeilijke vragen niet uit de weg te gaan en grenzen te verleggen, ontstaan er innovatieve oplossingen. Wat ik vooral waardeerde, waren de open gesprekken over thema’s waar de uitdagingen nog groot zijn. Door bedrijven, beleidsmakers, onderzoek en onderwijs samen te brengen op onze campus, ontstonden er nieuwe inzichten, samenwerking tussen sectoren en concrete stappen vooruit.”
"Door middel van de inspirerende live demonstraties op ons campusterrein zijn de ontwikkelingen ook echt zichtbaar gemaakt: het brede perspectief werd getoond met de vele praktijkvoorbeelden Kortom: innovatie in mobiliteit vraagt verandering in het totale systeem. Iedereen is even uit zijn comfort zone en wereld getrokken en in aanraking gebracht met de bredere context; wat is er nodig in het grote geheel nodig en wat moeten we met elkaar veranderen? Wat kan eenieder bijdragen vanuit zijn eigen rol en perspectief? Mijn complimenten voor RAI Automotive Industry NL, Brainport en sprekers, die het programma zo hebben opgebouwd dat het publiek het brede perspectief heeft ontvangen”.