Terug naar het overzicht

BYD rust al zijn volledig elektrische voertuigen uit met bladbatterijen

Gepubliceerd op 09-04-2021 09:35 uur

BYD heeft als fabrikant van elektrische voertuigen, aangekondigd dat al zijn volledig elektrische personenauto’s zullen worden geleverd met de ultraveilige bladbatterijen van het merk. En het merk heeft de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen. Ook doorliep de bladbatterij een extreme sterkte-test waarbij een zware vrachtwagen van 46 ton werd ingezet. BYD legt hiermee de lat opnieuw hoger als het gaat om de veiligheid van de batterij. Naast de aankondigingen over de bladbatterij lanceerde BYD vier nieuwe, volledig elektrische modellen op de Chinese markt: Tang EV 2021, Qin PLUS EV, Song PLUS EV en e2 2021. Al deze modellen zijn voorzien van bladbatterijen. BYD kondigde onlangs aan dat zijn Tang SUV, die recent in Noorwegen werd gelanceerd, ook zal worden uitgerust met de bladbatterij. De eerste leveringen van de nieuwe Tang in Noorwegen worden eind deze zomer verwacht.

 

Belangrijkste pijnpunten

Een van de grootste problemen bij de ontwikkeling van de EV-markt, is het in brand vliegen en exploderen van batterijen. Met de snelle groei van de EV-markt zal het aantal elektrisch voertuigen op de weg aanzienlijk toenemen en zal het risico op ongevallen waarbij de veiligheid van de batterij in het geding is, eneneens toenemen. Logisch dat de veiligheid van de batterij de hoogste prioriteit heeft.
De bladbatterij heeft met succes de zogenaamde "Everest-test” van de batterijindustrie doorstaan. Deze nagelpenetratietest toont aan dat de batterij nooit spontaan zal ontbranden. Met zijn uitstekende veiligheid, betrouwbaarheid, actieradius, lange levensduur en kracht, allemaal erkend door de markt, is van de BYD Han, het eerste model uitgerust met de bladbatterij, sinds zijn lancering in juli 2020 elke maand meer dan 10.000 eenheden verkocht. Het model heeft zich met succes gevestigd in de markt van middelgrote tot grote luxe sedans.
Om de zorgen van gebruikers over de veiligheid van EV-accu's weg te nemen, zal BYD vanaf nu alleen bladbatterijen gebruiken in al zijn volledig elektrische modellen. Als het nummer-1 merk in de productie en verkoop van elektrische voertuigen in China gedurende acht opeenvolgende jaren, heeft BYD zich altijd al ingezet om veilig reizen van consumenten te waarborgen. Door alle modellen te voorzien van een bladbatterij toont BYD zijn vastberadenheid om de veiligheidsproblemen met betrekking tot nieuwe energievoertuigen volledig op te lossen. Dit behoort zelfs tot de lange termijnstrategie van het bedrijf.

 

Uiterst veilig

BYD confirmeert zich aan de strengste veiligheidsnormen van de industrie. Een voorbeeld daarvan is de spijkerpenetratietest, die een interne kortsluiting van de batterij simuleert, waardoor een thermische piek ontstaat. Die hoge temperatuur is de hoofdoorzaak van het in brand vliegen en exploderen van batterijen. De bladbatterij is momenteel de enige batterij ter wereld die de test veilig doorstaat.
Ook een druktest met een zware vrachtwagen is een BYD-veiligheidsnorm die strenger is dan de nationale norm. Tijdens de test reed een beladen vrachtwagen van 46 ton over de bladbatterij. De batterij doorstond de test met succes. Er was geen lekkage, vervorming of rook. Sterker nog, de batterij kon na de test zo weer in een EV worden gemonteerd. De testresultaten onder zulke extreem zware testomstandigheden zijn voldoende om de superieure prestaties van de bladbatterij op het gebied van veiligheid en sterkte te bewijzen.

 

Beschikbaarheid

BYD heeft 26 jaar R&D-ervaring op het gebied van batterijen en beschikt over 100% onafhankelijke R&D- en designafdelingen. De belangrijkste componenten zoals de productielijn van de bladbatterij als ook de apparatuur worden intern ontwikkeld. Het onderstreept BYD’s reed lang bestaande strategie om R&D en productie van belangrijke technologieën en apparatuur in huis te hebben.
Momenteel neemt de productiecapaciteit van bladbatterijen snel toe en is de kwaliteit stabiel en betrouwbaar. Enkele van de belangrijkste spelers in de auto-industrie beginnen te vertrouwen op deze uiterst veilige batterijtechnologie. Omdat toonaangevende autofabrikanten nu samenwerken met BYD-dochter FinDreams Battery, zal de bladbatterij worden geïnstalleerd in EV’s van grote merken in binnen- en buitenland.
Door gebruik te maken van zijn toonaangevende technologieën en R&D-capaciteiten, draagt BYD actief bij aan de inspanningen om de energiezekerheid van China op de lange termijn te versterken en de onlangs aangekondigde belofte van het land om tegen 2030 zijn maximale CO2-uitstoot te bereiken en tegen 2060 CO2-neutraliteit te bereiken, na te komen. De strategie om over te schakelen op bladbatterijen voor alle toekomstige volledig elektrische modellen van het merk zal EV's veiliger maken en helpen om elektrificatie van voertuigen over de hele wereld te versnellen.