Terug naar het overzicht

Volvo Gent produceert eerste in België gemaakte elektrische truck

Gepubliceerd op 20-07-2023 07:29 uur

Na de succesvolle productiestart van elektrische trucks in Zweden, is Volvo Trucks Gent nu ook in België gestart met de productie van elektrische vrachtauto’s. Het eerste Belgische exemplaar is voor logistiek dienstverlener Katoen Natie. Deze mijlpaal is de belangrijke stap richting de serieproductie van batterij-elektrische, zware trucks voor de Gentse fabriek – de enige vrachtautofabriek in België en de grootste van Volvo Group.De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, woonde de gebeurtenis bij: "We zetten onze regio op de Europese kaart als het gaat om de productie van elektrische vrachtwagens. Dit bevestigt nogmaals mijn geloof dat mobiliteit in de toekomst volledig zero-emissie zal zijn. Ik ben enorm blij dat pioniers zoals Volvo Gent investeren in deze technologie en de uitrol ervan, voor een beter en gezonder klimaat”, aldus minister Peeters.

 

Productielijn in België

De elektrische trucks worden op dezelfde productielijn gebouwd als de vrachtauto’s met een verbrandingsmotor volgens het Mixed Model Assembly-principe van Volvo Group. In de toekomst zullen andere modellen, zoals elektrische vrachtwagens met brandstofcellen, aan dezelfde productielijn worden toegevoegd. Elektrische voertuigen vormen een belangrijk aandeel in de strategie van de Volvo Group om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen. De ambitie is om in 2040 volledig uitstootvrije producten, oplossingen en diensten te bieden.
Als onderdeel van de overgang naar fossielvrije transportoplossingen, investeert Volvo Group de komende jaren substantieel in de fabriek in Gent. Zo komt er een nieuwe ultramoderne fabriek voor batterijmodules in 2025 en om de extra onderdelen op te slaan die nodig zijn voor de nieuwe elektrische modellen, zal in 2024 een nieuw logistiek centrum worden gebouwd op het fabrieksterrein.


Duurzaamheid in de hele keten

Als belangrijke stap op de weg naar een duurzame toekomst, startte de logistieke groep Katoen Natie met de elektrificatie van het wagenpark. De eerste truck, een Volvo FH Electric met een actieradius tot 300 kilometer, zal worden ingezet voor de dienstverlening aan klant Atlas Copco Airpower. Deze samenwerking benadrukt de potentiële impact van het koolstofvrij maken van de transportsector op de gehele logistieke keten.