Terug naar het overzicht

Grootste publieke trucklaadplein van Nederland opent in Enter

Gepubliceerd op 08-04-2024 07:41 uur

AVIA VOLT en Brink XL starten met de bouw van het grootste openbare trucklaadplein van Nederland, gelegen aan de Bleek 8 in Enter. Na oplevering van de eerste fase, kan er door zes trucks tegelijk worden geladen. Trucks kunnen laden met een maximaal vermogen van 400 kW. Het laadplein wordt gerealiseerd voor het pand van Brink XL. Momenteel wordt deze ruimte nog gebruikt als parkeerplaats voor personeel van het transportbedrijf dat gespecialiseerd is in distributie van lengtegoederen. 


Henk Brink van Brink XL deelt zijn enthousiasme: "Na uitvoerige besprekingen en het opzetten van de samenwerking met AVIA VOLT, zijn we trots om eindelijk dit geweldige nieuws te kunnen delen". De samenwerking tussen de twee Twentse familiebedrijven komt niet zomaar uit de lucht vallen. AVIA Weghorst, waar AVIA VOLT onderdeel van uitmaakt, levert al jaren de brandstoffen bij Brink XL. "We hebben al jaren een fijne samenwerking, waarbij AVIA ook echt met ons meedenkt in de verduurzaming van onze brandstoffen en het wagenpark. De bouw van dit laadplein sluit perfect aan bij onze ambities in de huidige energietransitie", aldus Brink.
"We delen de bouw van het laadplein op in twee fases", licht Bart Leussink van AVIA VOLT toe. "De markt voor elektrische trucks zal de komende jaren groeien en daarmee ook de laadbehoefte. Met deze eerste fase van zes laadplekken kunnen we de komende tijd voorzien in die behoefte. De tweede fase richt zich op hogere laadsnelheden, een uitbreiding tot maximaal tien laadpunten en de integratie met eigen opslag en opwek van energie. Het slim aansturen van energiestromen zal daarbij een centrale rol spelen."
Het laadplein zal gebruikmaken van een laadoplossing ontwikkeld door het Finse bedrijf Kempower, waarvan AVIA VOLT al geruime tijd partner is. Met dit systeem kan het beschikbare vermogen dynamisch worden verdeeld over de verschillende voertuigen die geladen worden. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van het beschikbare vermogen waardoor gebruikers van het laadplein zo snel mogelijk weer de weg op kunnen. De laadpalen hebben een duidelijke gebruikersinterface en laadsessies zijn op afstand te volgen middels een QR-code.