home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

Scania R500: R-Lebnis

16 liter V8 motor met 500 PK vermogen

Bij Scania is er het afgelopen half jaar veel gebeurd - het hele bedrijfsautoprogramma is op de schop genomen en danig herzien. Als eerste vertegenwoordiger van de nieuwe lijn namen we recent de Scania R500 onder de loupe. Toegegeven, het is niet de meest logische auto voor het internationale vervoer. Maar als King-of-the-Road-in-de-dop wel een logische keus. Want van dat King-of-the-Road imago leeft Scania nog steeds.

Testrapport informatie:

Uitgave nummer: 10
Uitgave datum: 28.10.2004
Jaargang: 56


Licht en gespierd


Scania's zijn trucks met bijna mythische eigenschappen - de één gelooft er heilig in en wil niets anders. De ander vindt al dat gedoe rond die Scania's zwaar overtrokken en haalt er de neus voor op. Waar die scheiding der geesten door wordt veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk - het blijft één van de mythes rond Scania als merk.
Bij die tweede groep speelt misschien ook de prijs nog een beetje een rol. Scania doet haar best om een betere prijs voor haar trucks te krijgen dan de andere truckfabrikanten. Of het haar lukt om die goede voornemens ook in feiten om te zetten in de huidige markt, is natuurlijk een ander verhaal.
Zou je de nieuwe Scania R-serie in enkele woorden moeten omschrijven, dan is de beste kwalificatie licht en gespierd. Want de Scania constructeurs hebben bij de nieuwe R-serie hun best gedaan om het chassis zo licht mogelijk te construeren en op die manier het nuttig laadvermogen aan de zo hoog mogelijke kant te houden. Scania combineert dat bij de R-serie met een behoorlijk comfort, en bij de R500 ook met forse prestaties. Vergeleken met de vorige Scania series als de 3- en de 4-serie is het een behoorlijke stap vooruit. Werd met name de 3-serie nog beschouwd als een robuuste auto, waar het comfort niet de meeste nadruk had gekregen en de 4-serie als een wat overbemeten truck met weliswaar een behoorlijke technische reserve, maar ook een behoorlijk hoog eigen gewicht, bij de nieuwe R-serie heeft Scania een nieuwe balans gevonden: het is een soft ogende auto, met een behoorlijk comfort en een redelijk gereduceerde eigen massa, in vergelijking met zijn voorgangers.

Schijn bedriegt


Feit is dat bij een cabine als die van de nieuwe Scania R-serie, de schijn bedriegt. De eerste indruk is dat er, behalve de gewijzigde grille, niet zo veel is aangepast aan de cabine.
Maar een eerste rit met deze nieuwe truck leert je al snel dat dat ver bezijden de waarheid is. In de praktijk merk je wat er allemaal veranderd en verbeterd is - de grote houder voor een anderhalf liter frisdrank onder handbereik van de chauffeur, een wegklapbare forse bekerhouder er vlak bij in de buurt. Veel praktische bergruimte op allerlei plaatsen in de cabine: boven de voorruit, op en om het dashboard, onder het onderste bed.
Een deel van de styling van het interieur werd gedaan door een Nederlandse ontwerpersgroep. Zij maakte de eerste schetsen voor de bovenkastjes, het dashboard en de stoelen.
Ook zijn de nieuwe bedden voor de Scania R-cabine een puur Nederlandse ontwikkeling - gecreëerd door hetzelfde Nederlandse ontwerpbureau, maar daarnaast ook geproduceerd door een Nederlands bedrijf. Door een uitgekiende vormgeving slaagden ze er samen in een bed te creëren met een lengte van twee meter en een breedte van tachtig centimeter, met de twee verbredingen uitgeklapt. Om die uit te kunnen klappen moeten de stoelen wel ver naar voren worden geschoven.

Het bed heeft een zodanige vormgeving dat het aan de bijrijderskant deels ingeschoven kan worden, daarmee ruimte creërend voor het naar achteren in een soort relaxstand verschuiven van de bijrijdersstoel.
Ook een wezenlijk aspect voor de dagelijkse praktijk is de veiligheid. In de cabine werd daar onder andere ook rekening mee gehouden bij de vormgeving van het bed. Zo is het bovenbed, als dat is gemonteerd, zonder problemen te gebruiken als stalling voor tassen - ze schieten niet van het bed naar voren bij een felle remmanoeuvre. Zonder bovenbed zit er een forse bergruimte tegen de achterwand, die dezelfde functie heeft. De wegklapbare versnellingspook zorgt voor extra bewegingsruimte in de cabine.
Uiterlijk ziet de R-cabine er een stuk softer uit dan zijn voorganger, ook al is de oervorm hetzelfde gebleven. Maar door het integreren van kleinere panelen tot enkele grotere delen oogt de cabine toch beduidend anders.

Veiligheid en gewicht


Veiligheid is een kwestie van een goed stel remmen, een directe en voorspelbaar reagerende besturing, en de beschikbaarheid van alle elektronische hulpmiddelen waar je als chauffeur vandaag de dag al min of meer mee rekent.
Zoals ABS en ASR als uitbreiding van het remsysteem, een elektronisch geregelde bediening van de remmen (EBS), die optimaal gebruik maakt van de remkracht van hulpremsystemen, zoals de motorrem en de retarder, als een soort basisuitvoering. De Scania R500 heeft het allemaal - alleen ESP staat bij Scania nog in de kinderschoenen - het is er voor de 4x2 trekkers, maar er wordt niet al te nadrukkelijk op gewezen.

Wat eigen gewicht betreft slaat de Scania R500 geen slecht figuur, met een rijklaar gewicht van 7.450 kg en een V8 motor onder de cabine. Scania realiseert dat lage eigengewicht ondanks de toepassing van vierbalgs luchtvering; bij de vorige generaties domineerde nog de tweebalgs vering, maar lag het eigengewicht hoger. Bij Scania zijn ze er op een vrij intelligente manier in geslaagd om het gewicht onder controle te krijgen, zoals bijvoorbeeld is te zien bij een vergelijking van de gewichten van de oude tweebalgs en nieuwe vierbalgs luchtvering: die laatste blijkt zo'n veertig kilo lichter te zijn dan de oude tweebalgs versie.
De rijeigenschappen van de nieuwe R-serie zijn er ook behoorlijk op vooruit gegaan. Scania's stonden nooit bekend om hun goede eigenschappen op dat gebied, maar bij de R-serie is dat allemaal totaal anders, hij loopt perfect rechtuit, is nauwkeurig te manoeuvreren en beïnvloedt de besturing niet door onverwachte effecten van de bewegende cabine. Ook in dat opzicht hebben de Scania technici hun huiswerk goed gedaan.
Wat de bediening betreft laat de Scania überhaupt een uitstekende indruk achter. Het instrumentenpaneel is overzichtelijk, alle knoppen en schakelaars zitten onder handbereik en zijn bijna intuïtief te vinden.

Pittige motor


Aangedreven werd onze testauto door de DC16 04 motor, een zestien liter V8 met een turbocompressor voor elk van de twee cilinderrijen, een gemeenschappelijke intercooler, vier kleppen per cilinder en een hooggeplaatste nokkenas.
Voor Scania zelf zit de winst bij deze V8 motor in het feit dat hij dezelfde cilinderafmetingen heeft als de D12 zescilinder motor. Dat betekent dat een flink aantal bewerkingen van het nieuwe blok kan worden uitgevoerd door dezelfde machines waarop ook het D12 blok wordt bewerkt. Verder zal Scania ongetwijfeld gestreefd hebben naar een zo groot mogelijke onderdelengelijkheid; cilinderkoppen en drijfstangen zijn bijvoorbeeld onderling uitwisselbaar. De nokkenas drijft via korte stoterstangen de vier kleppen per cilinder en de vier pompverstuivers per cilinderrij aan.
De nieuwe 500 PK sterke 16-liter V8 motor levert een hoogste koppel van 2400 Nm tussen de 1100 en 1300 tpm. Achter deze motor zit de GRS900 versnellingsbak. De overbrenginsgverhoudingen in deze bak zijn mooi gespreid, er valt nergens een gat tussen twee versnellingen. De hoogste versnelling is een prise directe; in combinatie met de eindoverbrenging van 3,08:1 en banden in de maat 315/80R22,5 levert het een auto op die bij een snelheid van 80 km/uur met een motorsnelheid van rond de 1200 omwentelingen per minuut draait, en daarmee mooi middenin het groene gebied op de toerenteller zit.

Geïntegreerd in de versnellingsbak was bij onze testauto de eigen Scania retarder, een onderdeel dat perfect bleek te werken; hij was uitstekend in staat om de combinatie in bedwang te houden.
Vergeleken met de vorige generatie Scania's werden bij de R-serie het vermogen en koppel van deze op één na krachtigste V8 motor nog wat verder opgevoerd. Het effect is dat de motor nog vlotter en rustiger loopt, met een enorme trekkracht en doorzettingsvermogen. Het aantal schakelhandelingen is minimaal, omdat de motor met zijn koppel van 2400 Nm tot grootse prestaties in staat is. Een sleutelrol daarin speelt ook de korte achteras, met een overbrenging van 3,08 : 1. Opschakelen doe je tussen de 1500 en 1600 tpm, in dat toerengebied pakt hij naadloos de volgende versnelling op. Terugschakelen doe je pas zodra de motor onder de 1000 omwentelingen per minuut komt.
In de cabine is het behoorlijk stil, doordat de distributietandwielen achter op het blok zijn gemonteerd. Los van het lage geluidsniveau verraadt eigenlijk niets in de cabine wat er onder huist - het interieur van de cabine met V8 motor is volledig gelijk aan dat van de uitvoering met een zescilinder lijnmotor.
Qua verbruik zat de Scania R500 op een alleszins aanvaardbaar niveau. Met een gemiddeld verbruik van 29,7 liter per 100 kilometer over ons complete traject van 380 kilometer bleef hij op hetzelfde niveau als vergelijkbare auto's in deze klasse, zoals de Volvo FH16 en de Actros.

Samenvattend


De nieuwe Scania R-serie is in zoverre een bijzondere ervaring dat hij qua karakter behoorlijk afwijkt van datgene wat je van Scania gewend bent. Wat rijeigenschappen betreft is hij beter geworden, motorisch is hij krachtiger dan zijn voorgangers, hij is een stuk leaner qua constructie, en heeft een praktischer ingedeelde cabine. Kortom, een 'R-lebnis', die nieuwe Scania R-serie, die ook de Scania sceptici zou moeten kunnen overtuigen.

 

 

De middenconsole ziet er tamelijk hi-tech uit met de optionele monitor.

     

 

Het machtige V8 blok, met bovenop de elektronische dieselregeling.

 

Scania R500 met Highline cabine: sterk verbeterd in vergelijking met zijn voorgangers.

     

 

De cabine zit hoger op het chassis, maar de vloer is wat vlakker.

 

Grootste uiterlijke verandering is de nieuwe grille.

     


Toon / verberg technische gegevens en testresultaten...

TECHNISCHE GEGEVENS EN....

Motor
Type aanduiding: DC 16 04
Soort: V-motor met drukvulling en intercooler
Aantal cilinders: acht
Boring x slag: 127x154 mm
Cilinderinhoud: 15.600 cc
Compressie: 18:1
Vermogen: 368 kW (500 PK) bij 1900 tpm
Koppel: 2400 Nm bij 1100-1300 tpm
Koeling: vloeistof
Transmissie
Koppeling: enkele droge plaat
Diameter: 430 mm
Bediening: hydraulisch
Versnellingsbak: GRS900
Aantal versnellingen: twaalf
Achteras
Type: enkele overbrenging, hypoïde
Overbrengingsverhouding: 3.08 : 1
Draagvermogen: 11.500 kg
Vering: luchtvering met stabilisator en schokbrekers
Vooras
Type: I profiel
Draagvermogen: 7.500 kg
Vering: parabool met stabilisator en schokbrekers
Wielen en banden
Wielen: 9.00x22.5
Bandenmaat: 315/80R22.5
Chassis
Type: ladderframe
Dwarsliggers: geklonken
Brandstoftank: 300 liter
Remmen
Voetrem: luchtdruk/elektronische schijven voor en achter Parkeerrem: veerrem op achterwielen
Motorrem: ja
Besturing
Stuurhuis: hydraulisch bekrachtigde kogelomloop
Stuurwiel: diameter 50 cm
Draaicirkel: 12,5 meter bij wielbasis 350 mm
Elektr. installatie
24V wisselstroomdynamo 65A, 2 x 180 Ah accu's
Cabine
Type: frontstuur cabine, 70 kantelbaar
Uitrusting exterieur: gelaagde voorruit
Uitrusting interieur: verstelbare chauffeursstoel, stuurkolomverstelling, bed boven voorruit.
Afmetingen chassis
Wielbasis: 330 370 cm
Lengte: 554 594 cm
Breedte: 250 cm
Hoogte: 389 cm
Chassishoogte: 97 cm
Gewichten
voor achter totaal wett.
Max. asbelasting 7.500 11.500 18.200
Chassisgewicht 7.450
Laadvermogen 10.750

TESTRESULTATEN

Weersomstandigheden
Vrijwel droog, wind kracht 3-4, temperatuur zo'n 20
Totaalgewicht combinatie
39,5 ton
Traject 1
(Moerdijk Maastricht) totale afstand 165 km, verbruik totaal 43,8 liter, omgerekend 26,5 liter per 100 kilometer. Geen stop
Traject 2
(Maastricht Reek) totale afstand 135 kilometer, verbruik totaal 44,8 liter, omgerekend 33,1 liter per 100 km. 14 stops.
Traject 3
(Reek Moerdijk) totale afstand 80 kilometer, verbruik totaal 24,3 liter, omgerekend 30,4 liter per 100 kilometer. 9 stops.
Gemiddeld verbruik
29,7 liter per 100 km.
Acceleratie
50 60 km/uur in 15,61 sec.
60 70 km/uur in 10,05 sec.
70 80 km/uur in 10,22 sec.
80 90 km/uur in 9,86 sec.
Geluidsniveau in cabine
50 km/uur: 63 dB(A)
60 km/uur: 64 dB(A)
70 km/uur: 64 dB(A)
80 km/uur: 66 dB(A)
90 km/uur: 68 dB(A)
Klimvermogen
(gemeten op de Kruisberg bij Maastricht)
Klim met vliegende start 1.39,02, hoogste versnelling 12
Klim met staande start 1.51,19, hoogste versnelling 11


 

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

snapon
vdl
rino
Autoboek International
Knapen
facebook
meiller
Cuppers
Middelbos
Trucks.nl
vako
Sluitsnel
advertise
terberg
Hoornweg
rdd
Trailned
HEBIC
almic
scania
Capriël Nederland