Terug naar het overzicht

DAF investeert in cabinefabriek Westerlo

Gepubliceerd op 12-05-2019 11:08 uur

DAF investeert 200 miljoen euro in de cabinefabriek te Westerlo, België. Dit naar eigen zeggen om 'klaar te zijn voor toekomstige productieaantallen'. DAF opende de fabriek in Westerlo in 1966, waar het - naast cabines - sinds begin jaren zeventig ook eigen assen produceert. De 2.800 medewerkers leveren de assen en cabines voor de trucks in het zware en middelzware segment, die van de productielijnen komen in Eindhoven en Leyland.

 

Voor de productie van de kale cabines – ‘body-in-whites’ – van de DAF CF en XF wordt de bestaande bodyfabriek van 17.800 m2 met 13.200 m2 uitgebreid. De uitbreiding omvat een enkele productielijn met zo'n 130 geavanceerde robots en 135 volledig geautomatiseerde laspistolen. De fabriek waar cabines van interieur- en exterieur-delen worden voorzien – de Cab Trimming – (15.600 m2) wordt uitgebreid met 20.000 m2. De nieuwe fabriek zal uit meerdere secties bestaan, waaronder een centrale assemblagelijn, een lijn voor de montage van accessoires op de daken én nevenlijnen waar de portieren en dashboards voorbereid worden. Daarnaast zal er een geavanceerde test- en inspectieafdeling worden ingericht. Op de centrale assemblagelijn zal een bijzonder systeem worden toegepast waarbij platforms worden voortgeduwd met een liftsysteem. Daardoor kunnen werknemers de werkhoogte aanpassen aan de werkzaamheden en hun persoonlijke voorkeur.

 

300 cabines per dag
De bouw van de nieuwe Cab Body en Cab Trimming fabrieken op het terrein van DAF Vlaanderen is begonnen. Het Belgische bouwbedrijf Cordeel zal de gebouwen realiseren, inclusief de nieuwe kantoren, vergaderzalen en faciliteiten voor werknemers. De geavanceerde lasinstallatie in de body fabriek wordt geleverd door VDL Steelweld uit Nederland. Met de investering van 200 miljoen euro stijgt de productiecapaciteit van de cabinefabriek met 45 procent tot 300 cabines per dag in een tweeploegendienst. De productiecapaciteit komt daarmee op hetzelfde niveau als van de nieuwe cabinelakstraat die eind 2017 officieel werd geopend, na een investering van 100 miljoen euro.
DAF president-directeur Harry Wolters: "De nieuwe state-of-the-art Cab Body en Cab Trimming fabrieken zijn nodig om DAF verder te kunnen laten groeien, zowel binnen als buiten Europa. Bij voltooiing zijn ze de modernste in hun soort en zijn ze de maatstaf voor kwaliteit, efficiëntie en ergonomie. Bovendien illustreert de investering van 200 miljoen euro nogmaals het vertrouwen dat DAF heeft in de toekomst van de fabriek in België.”
Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters bezocht de fabriek onlangs en reageerde: "Bedrijven die willen excelleren moeten in onze snel veranderende economie innovatief zijn én hun vaardigheden up-to-date en relevant houden. DAF heeft overduidelijk wat daarvoor nodig is: een visie op duurzaamheid, innovatie en groei. En dat in combinatie met hun toewijding om niet alleen productieprocessen, maar ook de vaardigheden van werknemers te transformeren. Ik ben er trots op bij te dragen aan dit schoolvoorbeeld van innovatie, talent en passie."