home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 12 Februari 2019, 10.25 uur


Ernstige zorgen over tachograaffraude

Fraude met tachografen neemt geavanceerdere vormen aan, meldt de Inspectie Leefomgeving (ILT) in een rapport vandaag. TLN maakt zich ernstige zorgen over deze fraude en pleit nogmaals voor meer capaciteit bij de inspectiedienst, om dit tegen te gaan. In het rapport van de ILT​ meldt de dienst dat deze ​bij één eigenaar constateerde dat printplaten en software van tachografen waren aangepast. Deze fraude is moeilijk te detecteren, zegt de ILT.

TLN veroordeelt fraude

TLN veroordeelt deze geavanceerde fraude. Wanneer een chauffeur zijn wettelijke rijtijden overschrijdt kan dit zeer gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Daarnaast zorgt zulke fraude voor oneerlijke concurrentie: frauderende bedrijven kunnen goederen sneller leveren aan klanten dan de eerlijke bedrijven, die zich wel aan de wet houden. Om deze twee redenen is TLN dan ook blij dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat actie onderneemt tegen deze fraude, bijvoorbeeld met hardere sancties. Maar om de fraude goed tegen te kunnen gaan pleit TLN voor een uitbreiding van de capaciteit van de ILT.

Beeld klopt niet​​​​

Maar de leden van TLN storen zich wel aan het beeld dat nu ontstaat, namelijk dat transporteurs in grote getale op zo'n manier frauderen. Dat beeld is ongefundeerd. Bij één controle werd bij 30 procent van de geïnspecteerde vrachtwagens een overtreding geconstateerd. Bij een andere genoemde controle spreekt de ILT over 5 procent. Daar zit dus een flink verschil tussen. Dat gaat om bewuste én onbewuste overtredingen. Maar niet om de eerder genoemde geavanceerde fraude. Vandaag reageerde TLN bij BNR N​ieuwsradio op dit onjuiste beeld. Luister hier dat fragment bij BNR terug​.

Niet alle ‘fraude’ ter kwader trouw

TLN wijst er​op dat niet alle geconstateerde overtredingen ter kwader trouw zijn gemaakt. Door de complexiteit van de regels gaat er in de praktijk nogal eens wat mis als gevolg van onbewuste fouten. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf tachograafdata mist omdat het vergeet een huurauto te koppelen aan het bedrijf (de zogeheten lock-in​). De tachograafgegevens kunnen dan niet gedownload worden, en dat geldt als fraude. TLN introduceert binnenkort software om dit soort fouten zoveel mogelijk te vermijden. Daarbij biedt TLN zijn leden trainingen aan, om de kennis van de tachograaf te verhogen.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Met Verizon Connect Asset Tracking ver...

Toyota introduceert Proace City

Van Grunsven en Langenhuijzen viert ju...

Terberg yard trekker met waterstof-bra...

Vos Transport neemt activiteiten Claes...

Truckland voegt elektrische Maxus toe ...

Eerste vuilniswagens op waterstof ingezet

Bauma trekt record aantal bezoekers

AB Texel Group neemt Transport Impens over

Thermo King gaat samenwerken om emissi...


Met Verizon Connect Asset Tracking verliezen transporteurs nooit de trailers uit het oog
De 139 trailers van B&F International en Euro Ferry Transport uit Barendrecht bewegen continu door heel Europa, met het Verenigd Koninkrijk als vertrekpunt of bestemming. Om de locaties van trailers te monitoren, communiceerden de planners van de logistiek dienstverlener voorheen veelvuldig met chauffeurs.

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

rino
Cuppers
Capriƫl Nederland
Trailned
rdd
advertise
baat
Hoornweg
scania
Tibeg
vdl
Autoboek International
meiller
snapon
Middelbos
Trucks.nl
almic
HEBIC
terberg
facebook