home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 16 November 2018, 09.31 uur


Boek 'Rijdende Reclame' brengt historie in beeld

De historie van reclame op bedrijfsvoertuigen is het onderwerp van het boek Rijdende Reclame. Dit aan de hand van het spuitwerk van de firma J. van der Zwaart & Zn. te Amstelveen; actief tussen 1924 en 1970. Auteur/uitgever Willem Vermeulen laat aan de hand van 400 foto’s zien hoe in Nederland reclame werd gemaakt op lichte en zware bedrijfsvoertuigen. Alle bedrijfswagens die in ‘Rijdende Reclame’ staan afgebeeld, zijn gespoten en van reclame voorzien door één bedrijf: Fa. J. van der Zwaart & Zn. in Amstelveen. Daarmee is het boek tegelijkertijd het verhaal van een spuit- en autoreclameschilderbedrijf. Vermeulen: "Enkele jaren geleden werd ik benaderd door iemand uit Twente die Pieter van der Zwaart heette en in Borne woonde. Hij vertelde dat zijn vader en grootvader autospuiters en schilders van autoreclames waren geweest en van 1924 tot 1970 een bedrijf hadden gehad in Amstelveen. Beiden leefden niet meer en ook het bedrijf was verdwenen. Van veel wagens die Jo, zijn vader, en Jan Oege, zijn grootvader, hadden afgeleverd waren foto’s gemaakt, bijna altijd vanuit diverse hoeken. Niet alle foto’s waren bewaard gebleven, maar wel een groot aantal, zo’n 700. het gaat dan om trucks van bijvoorbeeld Austin, Bedford, Commer, Dodge, Ford, Chevrolet en Opel. Het kleinere spul is ook prachtig: Ford Taunus-busjes, Volkswagens T1, Mercedessen, Fiats en veel meer. Bij de collectie zaten ook diverse voormalige legervoertuigen. Een fantastische verzameling!"

Veel én grote letters

Willem Vermeulen vertelt: "Je zou verwachten dat de reclame-uitingen vóór en net na de oorlog veel soberder waren. Maar dat is niet zo. Ook toen zag je grote reclametaferelen op bedrijfswagens, al was dat minder algemeen dan nu. In die tijd werd de creativiteit vooral gezocht in de belettering. Grote, zwierige letters waren populair voor het vermelden van de namen van de bedrijven. De letters voor de bedrijfsgegevens vielen wat kleiner uit, maar de informatie die een bedrijf over zichzelf vermeld wilde zien, was niet zelden zo uitgebreid dat het oppervlak van een opbouw of een portier volledig was gevuld.

Dynamische onderneming

Bij de samenstelling van ‘Rijdende Reclame’ heeft Vermeulen twee uitgangspunten gehanteerd: een afwisselende inhoud en royale foto's. Daarmee vormt het boek een foto-expositie in boekvorm, met een logische indeling in tijd en een grote variatie in de presentatie van de foto’s. Het bedrijf Fa. J. van der Zwaart & Zn. was een dynamische, maar in feite kleine onderneming, met in de grootste omvang vijftien personeelsleden. Tot 1965 was het bedrijf gevestigd in enkele bedrijfsopstallen van autobusonderneming (later garagebedrijf) Van Poelgeest, in de hoek Dorpsstraat/Stationsstraat in Amstelveen. In genoemd jaar verhuisde Van der Zwaart naar het industrieterrein in Amstelveen-Zuid. Vijf jaar later moest de onderneming sluiten wegens ernstige gezondheidsproblemen van Jo. Jo van der Zwaart dreef de zaak toen alleen; zijn vader Jan Oege was kort na de oorlog uit het bedrijf gestapt. Bij Van der Zwaart kon de zakelijke klant met elk bedrijfsvoertuig terecht, van klein tot groot. Elk soort opbouw, hoe omvangrijk of bijzonder ook, was te voorzien van reclame. Ook voor autobussen en touringcars was Van der Zwaart het aangewezen adres. Na de oorlog voegde Van der Zwaart autoschadeherstel en antiroestbehandeling aan de activiteiten toe. In de jaren zestig kwamen daar het verkopen van kampeerartikelen (gedurende enkele jaren) en het bouwen van winkelwagens en autotrailers bij. In het boek zijn enkele pagina’s (met foto’s) aan de bedrijfsgeschiedenis van J. van der Zwaart & Zn. gewijd.

Het boek ‘Rijdende Reclame’ telt 176 pagina’s. In het boek zijn 218 zwart-witfoto’s en 187 kleurenfoto’s opgenomen. Het boek is voorzien van een harde omslag. De verkoopprijs is 29,75 euro. ISBN-nummer: 978 90 800423 6 0. Het boek is te bestellen bij www.uitgeverijwillemvermeulen.nl.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

KerstMAN on tour in Beieren

Nooteboom introduceert nieuwe programm...

Allison versnellingsbakken 'made in Hu...

Kerst- en Nieuwjaarseditie Auto - en T...

Schorsing voertuig voor meerdere jaren...

Steeds meer vrouwen achter stuur van truck

DAF vindt de oudste truck nog in gebruik

Binnen vijf jaar voldoende truckparkings

Productie Scania Zwolle werkt voluit

Eerste TIR transport vanaf China naar ...


KerstMAN on tour in Beieren
MAN Truck & Bus ondersteunt de Kerstman voor het veertiende jaar en stuurt een feestelijk versierde en verlichte MAN TGX XXL 18.500 op Kersttour door Beieren. De trekker-/opleggercombinatie van de Kerstman reist tot 21 december naar tal van (kleuter)scholen, instellingen en Kerstmarkten. De leerlingen van de MAN-trainingsworkshop hebben met oog voor detail een rode MAN TGX XXL 18.500 inclusief oplegger omgebouwd tot traditionele MAN Christmas truck.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

HEBIC
Kohl
Trucks.nl
terberg
Anema Trucks & Spare Parts
snapon
Capriƫl Nederland
Cuppers
Trailned
Van Schaften Trucks
D-tec
rino
advertise
Hoornweg
vdl
DHS
Middelbos