home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 16 November 2018, 09.31 uur


Boek 'Rijdende Reclame' brengt historie in beeld

De historie van reclame op bedrijfsvoertuigen is het onderwerp van het boek Rijdende Reclame. Dit aan de hand van het spuitwerk van de firma J. van der Zwaart & Zn. te Amstelveen; actief tussen 1924 en 1970. Auteur/uitgever Willem Vermeulen laat aan de hand van 400 foto’s zien hoe in Nederland reclame werd gemaakt op lichte en zware bedrijfsvoertuigen. Alle bedrijfswagens die in ‘Rijdende Reclame’ staan afgebeeld, zijn gespoten en van reclame voorzien door één bedrijf: Fa. J. van der Zwaart & Zn. in Amstelveen. Daarmee is het boek tegelijkertijd het verhaal van een spuit- en autoreclameschilderbedrijf. Vermeulen: "Enkele jaren geleden werd ik benaderd door iemand uit Twente die Pieter van der Zwaart heette en in Borne woonde. Hij vertelde dat zijn vader en grootvader autospuiters en schilders van autoreclames waren geweest en van 1924 tot 1970 een bedrijf hadden gehad in Amstelveen. Beiden leefden niet meer en ook het bedrijf was verdwenen. Van veel wagens die Jo, zijn vader, en Jan Oege, zijn grootvader, hadden afgeleverd waren foto’s gemaakt, bijna altijd vanuit diverse hoeken. Niet alle foto’s waren bewaard gebleven, maar wel een groot aantal, zo’n 700. het gaat dan om trucks van bijvoorbeeld Austin, Bedford, Commer, Dodge, Ford, Chevrolet en Opel. Het kleinere spul is ook prachtig: Ford Taunus-busjes, Volkswagens T1, Mercedessen, Fiats en veel meer. Bij de collectie zaten ook diverse voormalige legervoertuigen. Een fantastische verzameling!"

Veel én grote letters

Willem Vermeulen vertelt: "Je zou verwachten dat de reclame-uitingen vóór en net na de oorlog veel soberder waren. Maar dat is niet zo. Ook toen zag je grote reclametaferelen op bedrijfswagens, al was dat minder algemeen dan nu. In die tijd werd de creativiteit vooral gezocht in de belettering. Grote, zwierige letters waren populair voor het vermelden van de namen van de bedrijven. De letters voor de bedrijfsgegevens vielen wat kleiner uit, maar de informatie die een bedrijf over zichzelf vermeld wilde zien, was niet zelden zo uitgebreid dat het oppervlak van een opbouw of een portier volledig was gevuld.

Dynamische onderneming

Bij de samenstelling van ‘Rijdende Reclame’ heeft Vermeulen twee uitgangspunten gehanteerd: een afwisselende inhoud en royale foto's. Daarmee vormt het boek een foto-expositie in boekvorm, met een logische indeling in tijd en een grote variatie in de presentatie van de foto’s. Het bedrijf Fa. J. van der Zwaart & Zn. was een dynamische, maar in feite kleine onderneming, met in de grootste omvang vijftien personeelsleden. Tot 1965 was het bedrijf gevestigd in enkele bedrijfsopstallen van autobusonderneming (later garagebedrijf) Van Poelgeest, in de hoek Dorpsstraat/Stationsstraat in Amstelveen. In genoemd jaar verhuisde Van der Zwaart naar het industrieterrein in Amstelveen-Zuid. Vijf jaar later moest de onderneming sluiten wegens ernstige gezondheidsproblemen van Jo. Jo van der Zwaart dreef de zaak toen alleen; zijn vader Jan Oege was kort na de oorlog uit het bedrijf gestapt. Bij Van der Zwaart kon de zakelijke klant met elk bedrijfsvoertuig terecht, van klein tot groot. Elk soort opbouw, hoe omvangrijk of bijzonder ook, was te voorzien van reclame. Ook voor autobussen en touringcars was Van der Zwaart het aangewezen adres. Na de oorlog voegde Van der Zwaart autoschadeherstel en antiroestbehandeling aan de activiteiten toe. In de jaren zestig kwamen daar het verkopen van kampeerartikelen (gedurende enkele jaren) en het bouwen van winkelwagens en autotrailers bij. In het boek zijn enkele pagina’s (met foto’s) aan de bedrijfsgeschiedenis van J. van der Zwaart & Zn. gewijd.

Het boek ‘Rijdende Reclame’ telt 176 pagina’s. In het boek zijn 218 zwart-witfoto’s en 187 kleurenfoto’s opgenomen. Het boek is voorzien van een harde omslag. De verkoopprijs is 29,75 euro. ISBN-nummer: 978 90 800423 6 0. Het boek is te bestellen bij www.uitgeverijwillemvermeulen.nl.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Vito en V-Klasse krijgen sterkere motor

Nieuw magazine van Auto- en Transportw...

Continental heeft EU-goedkeuring voor ...

Trailerbouwer Van Eck Beesd failliet v...

Bronsema kiest voor Scania vrachtwagen

Stilstand dreigt voor nieuwe vrachtauto's

Volvo introduceert I-Save techniek

Nieuwe Scania-motoren op bauma geprese...

Paul Haverkamp nieuwe Algemeen Directe...

D-TEC toont kipper met een aluminium b...


Vito en V-Klasse krijgen sterkere motor
Zo langzamerhand begint ook 'elektrisch' in bestelautoland een steeds prangender onderwerp te worden. Op de Autosalon in Geneve liet Mercedes-Benz een nieuwe elektrische MPV zien, de EQV. Het is het zusje van de vernieuwde V-Klasse die er samen met de Vito ook stond. De belangrijkste vernieuwing voor beide: een diesel topmotorisering. Daarnaast, als voorbode op het elektrische geweld,

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

almic
snapon
Cuppers
Hoornweg
terberg
Capriƫl Nederland
Trucks.nl
scania
rino
Middelbos
advertise
rdd
Trailned
facebook
HEBIC
baat
Autoboek International
vdl