home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 13 November 2018, 09.12 uur


Laagste winstniveau in jaren in transport en logistiek

De winsten in de transport en logistiek waren in het derde kwartaal van 2018 op het laagste niveau sinds begin 2014. Juist nu de economie goed draait, stijgen de prijzen nog steeds niet voldoende om de gestegen kosten te compenseren. De sector groeit minder hard dan in vorige kwartalen: 46% meldt een stijging van de bedrijvigheid, waar dat in het tweede kwartaal 56% was. Ook meldt 49% een stijging van de omzet, waar dat een kwartaal eerder nog 60% was. Maar nog steeds hebben ondernemers in transport en logistiek het erg druk, aldus Transport en Logistiek Nederland (TLN).

27% meldt dalende winsten

Hoewel 69% van de ondernemers in transport en logistiek aangeven dat de prijzen in het afgelopen kwartaal stegen, stegen de kosten voor brandstof en personeel ook, volgens 68%. De kosten voor brandstof en personeel stijgen harder dan de prijzen. 27% van de ondervraagde ondernemers meldt dan ook een daling van de winst in het derde kwartaal.

‘Marges flinterdun’

‘Dit is natuurlijk te gek voor woorden’, zei TLN-voorzitter Arthur van Dijk, toen hij de cijfers toelichtte tijdens TLN Live, het congres van TLN, in de Onderzeebootloods in Rotterdam, afgelopen weekend. ‘De economie draait op volle toeren, onze leden hebben het druk. En dan blijkt bij 27% van de ondernemers in transport en logistiek de winst te dalen. Hieruit blijkt nog eens dat de marges in de sector flinterdun zijn. We zien zo langzamerhand leden opstaan die dat zat zijn en bijvoorbeeld hogere prijzen vragen in de vorm van een zogeheten conjunctuurheffing. Het is goed dat de sector nadenkt over realistischer prijzen.’

‘We willen investeren’

De dunne marges zijn een extra drempel voor bedrijven om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen. ‘We willen investeren in duurzaamheid, we moeten investeren in digitalisering en het slimmer organiseren van logistiek, zodat we onze concurrentiepositie kunnen behouden’, zegt Van Dijk. ‘En we moeten kunnen investeren in mensen. In het ontwikkelen en behouden van het personeel dat al in de sector werkt, en natuurlijk in het aantrekken van nieuw personeel.’

Hoge vacaturegraad

De sector transport en logistiek biedt nu aan ruim 147.000 mensen werk; nog nooit werkten er zo veel mensen in de sector. Maar het is niet genoeg: 74,1% van de ondernemers geeft aan dat het (zeer) moeilijk is om vacatures in te vullen. De vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures ten opzichte van het totaal aantal banen) was in het derde kwartaal van 2018 5,3%, de hoogste vacaturegraad in twaalf jaar. Een jaar eerder was deze nog 4,1%.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

KerstMAN on tour in Beieren

Nooteboom introduceert nieuwe programm...

Allison versnellingsbakken 'made in Hu...

Kerst- en Nieuwjaarseditie Auto - en T...

Schorsing voertuig voor meerdere jaren...

Steeds meer vrouwen achter stuur van truck

DAF vindt de oudste truck nog in gebruik

Binnen vijf jaar voldoende truckparkings

Productie Scania Zwolle werkt voluit

Eerste TIR transport vanaf China naar ...


KerstMAN on tour in Beieren
MAN Truck & Bus ondersteunt de Kerstman voor het veertiende jaar en stuurt een feestelijk versierde en verlichte MAN TGX XXL 18.500 op Kersttour door Beieren. De trekker-/opleggercombinatie van de Kerstman reist tot 21 december naar tal van (kleuter)scholen, instellingen en Kerstmarkten. De leerlingen van de MAN-trainingsworkshop hebben met oog voor detail een rode MAN TGX XXL 18.500 inclusief oplegger omgebouwd tot traditionele MAN Christmas truck.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

Kohl
Capriƫl Nederland
Van Schaften Trucks
D-tec
Anema Trucks & Spare Parts
snapon
Trailned
Middelbos
DHS
rino
advertise
vdl
HEBIC
Hoornweg
Trucks.nl
Cuppers
terberg