home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 07 November 2018, 11.18 uur


Reactietijd chauffeur flink langzamer door autopilot

Wanneer de autopilot-functie in een auto is ingeschakeld, duurt het twee keer zo lang voordat de chauffeur in geval van nood zelf ingrijpt. Dat blijkt uit onderzoek van het Australische bedrijf Seeing Machines. Als een chauffeur zelf de controle heeft over het stuur duurt het 1,5 seconde om in te grijpen, maar dit neemt toe naar 3,5 seconden als de autopilot is ingeschakeld.

Seeing Machines heeft proeven uitgevoerd met een camera die het gedrag van automobilisten registreerde. “Het valt niet te ontkennen dat het twee keer zo lang duurde om de controle van een voertuig over te nemen als de chauffeur zijn handen niet aan het stuur heeft en zijn ogen niet op de weg gericht heeft”, aldus onderzoeker Mike Lenne tegen het Australische dagblad The Nation.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepresenteerd tijdens de International Driverless Vehicle Summit in Adelaide. Volgens Lenne worden autoproducenten zich steeds meer bewust van het probleem van de verslechterde reactietijd van chauffeurs in een (semi-)autonome auto en willen ze meer kennis over de manier van handelen van een chauffeur.

Overigens zijn de proeven niet uitgevoerd in auto’s die werkelijk op de openbare weg hebben gereden. Het bedrijf simuleerde levensechte situaties op een testbaan in de Australische hoofdstad Canberra met Tesla’s waarin de Autopilot was ingeschakeld. De Autopilot-functie van Tesla heeft dit jaar al onder vuur gelegen. De Amerikaanse Consumer Watchdog legde de schuld van enkele dodelijke ongevallen bij de Autopilot en de organisatie vond dat onrechtmatig de indruk werd gewerkt dat de Autopilot veiliger is dan in werkelijkheid blijkt.

Toezicht

Lenne waarschuwt voor het gevaar van het ontbreken van toezicht op het functioneren van de bestuurder bij de inzet van Autopilot. “Als je de bestuurder van een autonoom voertuig wel toelaat dit systeem te gebruiken op de openbare weg, in gemengd verkeer en op hoge snelheden, terwijl je niet kunt controleren hoe lang bestuurder wegkijkt of zijn handen van het stuur houdt – dat is bijna een perfecte storm.” Volgens hem is de EU echter voornemens om monitoringssystemen in de auto verplicht te maken en de Australische overheid zou dat voorbeeld willen volgen.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Thermo King reikt 2018 Dealer Awards uit

Top 5 ergernissen Nederlandse vrachtwa...

Albert Heijn doet proeven met elektris...

Banden bestelauto's komen slecht uit test

Meer zware bedrijfswagens geregistreer...

Hyva innovaties op bauma

Oud techniek-journalist Hans Kuipers o...

Rotra compenseert CO2 uitstoot 6750 ze...

LNG-teruggaveregeling krijgt vervolg

Infra Relatiedagen 2019 valt in de sma...


Thermo King reikt 2018 Dealer Awards uit
Thermo King, een marktleider in temperatuurbeheerssystemen voor diverse mobiele toepassingen en een merk van Ingersoll Rand, heeft tijdens de jaarlijkse dealerconferentie in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, prijzen voor de beste dealers uitgereikt. De onderneming onderscheidde de beste dealers uit de regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vanwege hun aanzienlijke prestaties in 2018.

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

almic
rdd
Cuppers
Autoboek International
rino
Hoornweg
Middelbos
HEBIC
Trailned
baat
snapon
Trucks.nl
terberg
vdl
Capriƫl Nederland
advertise
scania
Anema Trucks & Spare Parts
facebook