home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 20 September 2018, 15.56 uur


25e kraan-trechterauto geleverd aan HMS

Onlangs heeft HMS de 25e kraan-trechterauto in gebruik genomen. Deze vuilnisauto voor het legen van ondergrondse afvalcontainers is op maat gemaakt voor de Haagse afvalverwerker HMS. De kraan-trechterauto’s zijn individueel gemodificeerd en bestaan uit vrachtauto, opbouwunit en kraandeel. Elk deel is ontwikkeld met focus op duurzaamheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid. De Haagse gemeentelijke afvalverwerker HMS heeft voor vervanging van haar vuilniswagens voor huisvuil Roteb Lease in de arm genomen. Roteb Lease begeleidt en adviseert andere overheden bij de aankoop en onderhoud van speciaal materieel. Op basis van de wensen van HMS en hun eigen ervaring ontwierpen zij een aanbestedingsprocedure voor de vervangingen die HMS wilde doen. Deze aanbesteding, die gewonnen werd door een combinatie van meerdere bedrijven, Volvo Group Truckcentre BV, Haller Benelux BV en VDA konstruktie BV, resulteerde in een unieke samenwerking tussen deze 3 partijen, Volvo Group Truckcentre was verantwoordelijk voor de auto, Palfinger-dealer VDA Konstruktie BV ontwierp de bouwde de Palfinger kraan en Haller Benelux BV construeerde de opbouw-unit.

Ben Beek van HMS: mens en milieu staan centraal

Ben Beek van HMS legt uit: “In al ons werk staat de mens centraal. Dit vertaalt zich in zorg voor veiligheid, duurzaamheid en milieu. Daarom hebben wij bij de aanbesteding onze eisen op dit gebied bij Roteb op tafel gelegd met het verzoek om die te verwerken. Na 22e kraan-trechterauto’s merkten we dat we met name in de smalle straten van de binnenstad behoefte hadden aan een nog veiliger alternatief. Door de goede samenwerking met onze partners kon het chassis versmald en nog meer geoptimaliseerd worden. Zo wonnen wij ruimte om nog veiliger en toch meer vuil ophalen per rit, hetgeen uiteraard efficiënt en bovendien beter is voor het milieu.”

Duurzaam denken

Dhr. Niels boot en Vincent Bessens van Volvo Group Truckcentre spreken zich volmondig positief uit voor de gekozen samenwerking. Niels Boot: “Door de optelling van de gezamenlijke pluspunten is primair de aanbesteding succesvol verlopen. De relaties met de samenwerkende bedrijven en de positieve ervaring op de specifieke vakgebieden gaven de doorslag. Deze optelling van pluspunten en de betrokken aansluitende samenwerkingen zijn voor ons belangrijk. Het proces begeleiden met zoveel partners vraagt discipline en inzicht. Hier was het referentiekader ook erg belangrijk, zonder ervaring zou het lastiger zijn geweest. De afwijkende maatvoeringen en de afwijkende oplossingen zorgden niet voor problemen. De behoefte van de opdrachtgever is goed in kaart gebracht en perfect uitgewerkt. Elke detail is uitvoerig met de opdrachtgever besproken. We zijn er dan ook trots op dat we dit project al 25 maal hebben mogen realiseren.” Niels Boot vindt het meedenken op gebied van duurzaamheid een morele plicht is en voegt hieraan toe: “ goed gebruik van elkaars specialiteiten en korte lijnen werkt perfect.”

Haller Benelux maakt duurzaam maatwerk

Johan Dingemans van Haller Benelux BV vult aan: “Wij hebben de persunits op maat ontwikkeld in overleg met HMS en Roteb Lease. In de binnenstad heb je te maken met redelijk veel obstakels. Ook moet je ervan uitgaan dat er weleens ‘ruw’ gewerkt wordt. Onze oplossing bestaat dan ook uit een ‘hufterproof’ ontwerp met aangepaste persunits. Deze persunits gebruiken beduidend minder energie om te persen. Ook zijn de kraan, chassis en opbouw zodanig afgestemd dat er zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Doordat daardoor het toerental voor verbruik lager is, wordt de uitstoot verminderd. Ook kan er meer afval in dezelfde persunit, zodat men met deze oplossing ook minder vaak naar de stort hoeft.”

VDA Kontruktie: innoveren is een must

Jan Koolhaas van VDA Konstruktie BV legt de keuze uit voor een gemodificeerde Palfinger kraan PK 23501W: “Roteb Lease en HMS stellen terecht veel eisen aan de veiligheid en milieuvriendelijkheid van hun afvalinzameling. Vanuit veiligheid aspecten vroeg de opdrachtgever naar de mogelijkheden van een smallere kraan. Palfinger Nederland heeft de kraanbasis smaller weten te krijgen tot 235 cm zonder afbreuk te doen aan de capaciteit. Tevens werden diverse modificaties geoptimaliseerd. In samenwerking met Haller ontstond een compacte en perfect passende oplossing. Middels al deze aanpassingen is deze afvalunit beter inzetbaar in de smalle binnenstad. Mede gelet op milieuaspecten is bij de opbouw van de kraan is de besturing veiliger geworden en het toerental in bepaalde opzichten verlaagd. Hierdoor kan de vuilcontainer beter bestuurd en geleegd worden. Door het lagere toerental verbruikt de auto minder brandstof. Voor de lagers is gebruik gemaakt van onderhoudsarme lagers met minimale vetsmering. Doordat de chauffeur de stempelpoten flexibel kan plaatsen kunnen ook moeilijkere locaties goed bereikt worden. Ook dit is een bijdrage in efficiëntie. Trots zijn we dan ook op laatste ontwikkelingen van onze kraan. Door verder te innoveren voldoen wij in hoge mate aan de vraag naar efficiënte compacte, maar evengoed krachtige kraan. Onze dubbele kniehevel op de hef- en knikarm genereert een optimale krachtenverdeling tijdens het lossen van de containers. Een goed voorbeeld van innoverend meedenken.” Aldus Jan Koolhaas. De heer Verhoeven van Roteb Lease kijkt dan ook terug op een geslaagd traject: “Het is fijn als bedrijfsleven en overheid de handen ineen kunnen slaan om veiligheid centraal te stellen met de focus op verduurzamen. Wij kijken dan ook uit naar een vervolg van de samenwerking voor de komende vervangingen van HMS.”
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Rijden met nieuwe Actros: veel nieuwe ...

Nieuwste Kinglifter is voor Ter Laak Heino

ReinigingsDemoDagen van start op nieuw...

De nieuwe Opel Movano

Scania viert 50 jaar V8 met een bijzon...

Rotterdam schrapt ontheffing milieuzon...

Code 95 voor schuifvloer-chauffeurs

Het Tekno Event 2019 komt er weer aan

Stralis X-Way met VDL Haakarm voor RCK

DACHSER test vrachtwagens op aardgas
alles weergeven


bijgesloten foto's bekijken
reactie op artikel geven
terug naar hoofdpagina

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

Knapen
Autoboek International
snapon
almic
rdd
vako
Cuppers
Trailned
Middelbos
meiller
vdl
advertise
terberg
Hoornweg
scania
facebook
Capriƫl Nederland
rino
Trucks.nl
Sluitsnel
HEBIC