home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 10 September 2018, 11.43 uur


Analyse verkeersdata helpt bij betere doorstroming

Met verkeersdata werken is te vergelijken met goud mijnen", stelt Gerard Eijkelenboom, programmamanager rijgedrag en doorstroming bij de Verkeersonderneming. Bij allebei moet je vier fases doorlopen, vertelde hij tijdens de VerkeersNet Academy over effectief datagebruik. Hij onderscheidt de fases zoeken naar goudmijnen, delven, vondsten op waarde schatten en het goud gebruiken.

Goud zoeken

Zo’n zes jaar werken ze nu met verkeersdata bij de Verkeersonderneming, het samenwerkingsverband van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Aanleiding destijds van de oprichting van het ‘datateam’ was de bereikbaarheid in de regio Rotterdam verbeteren. In die zes jaar ontdekte het team dat je vier fases moet doorlopen om data effectief te kunnen gebruiken, vertelt Eijkelenboom. Het hele proces lijkt volgens hem erg op het mijnen van goud. Stap 1: ga op zoek naar goudmijnen. “Als je goed kijkt, barst het van de mijnen”, zegt Eijkelenboom. Hij wijst op data uit apps en uit boardcomputers in auto’s, maar ook op data uit ritregistratiesystemen en uit slimme camera’s. “De kunst is om te bedenken: waar kan ik wat mee? Wat ligt binnen mijn bereik? Is iets commercieel gevoelig? En hoe is de kwaliteit? Een goede illustratie is de data uit het Monitoring Rotterdam project. Voor dat project werden allerlei dingen gemeten in de stad op gebied van verkeer en vervoer – onder andere rijsnelheden. Toen dachten we: die data willen we hebben. Maar toen bleek dat het contract er niet op ingericht was. Op enig moment moest het project opnieuw aanbesteed worden. De gemeente Rotterdam dacht toen: dit is het moment om het beter te regelen. “In het nieuwe contract is het goed geregeld. We kunnen nu inloggen in een portal en hebben zo toegang tot de historische data.”

Wilt u het complete verhaal lezen? Neem dan nu een abonnement op de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld. Voor €113,50 per jaar (26x - inclusief BTW) mist u geen belangrijk transportnieuws meer! Meer informatie? Bel 0570-628 092 of stuur een email naar: post@atw.nl
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Laagste winstniveau in jaren in transp...

Vervolg van het boek Dijkrijders versc...

Minister reikt awards uit op TLN-congres

ICT & Logistiek trekt een recordaantal...

De ZRD rijdt op 'eigen afval' met Blau...

Nieuw boek van Hans Stoovelaar: DAF F2800

Meer kilometers dan ooit door Nederlan...

Reactietijd chauffeur flink langzamer ...

Nikola toont waterstoftruck 'Tre' voor...

Meer veilige parkeerplaatsen voor truc...


Laagste winstniveau in jaren in transport en logistiek
De winsten in de transport en logistiek waren in het derde kwartaal van 2018 op het laagste niveau sinds begin 2014. Juist nu de economie goed draait, stijgen de prijzen nog steeds niet voldoende om de gestegen kosten te compenseren. De sector groeit minder hard dan in vorige kwartalen: 46% meldt een stijging van de bedrijvigheid, waar dat in het tweede kwartaal 56% was.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

Middelbos
Cuppers
snapon
advertise
Kohl
Capriƫl Nederland
vdl
Trailned
DHS
facebook
rino
Trucks.nl
D-tec
Van Schaften Trucks
Anema Trucks & Spare Parts
HEBIC
terberg
Hoornweg
Trailer innovation