home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 20 Juli 2018, 11.43 uur


Analyse verkeersdata helpt bij betere doorstroming

Met verkeersdata werken is te vergelijken met goud mijnen", stelt Gerard Eijkelenboom, programmamanager rijgedrag en doorstroming bij de Verkeersonderneming. Bij allebei moet je vier fases doorlopen, vertelde hij tijdens de VerkeersNet Academy over effectief datagebruik. Hij onderscheidt de fases zoeken naar goudmijnen, delven, vondsten op waarde schatten en het goud gebruiken.

Goud zoeken

Zo’n zes jaar werken ze nu met verkeersdata bij de Verkeersonderneming, het samenwerkingsverband van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Aanleiding destijds van de oprichting van het ‘datateam’ was de bereikbaarheid in de regio Rotterdam verbeteren. In die zes jaar ontdekte het team dat je vier fases moet doorlopen om data effectief te kunnen gebruiken, vertelt Eijkelenboom. Het hele proces lijkt volgens hem erg op het mijnen van goud. Stap 1: ga op zoek naar goudmijnen. “Als je goed kijkt, barst het van de mijnen”, zegt Eijkelenboom. Hij wijst op data uit apps en uit boardcomputers in auto’s, maar ook op data uit ritregistratiesystemen en uit slimme camera’s. “De kunst is om te bedenken: waar kan ik wat mee? Wat ligt binnen mijn bereik? Is iets commercieel gevoelig? En hoe is de kwaliteit? Een goede illustratie is de data uit het Monitoring Rotterdam project. Voor dat project werden allerlei dingen gemeten in de stad op gebied van verkeer en vervoer – onder andere rijsnelheden. Toen dachten we: die data willen we hebben. Maar toen bleek dat het contract er niet op ingericht was. Op enig moment moest het project opnieuw aanbesteed worden. De gemeente Rotterdam dacht toen: dit is het moment om het beter te regelen. “In het nieuwe contract is het goed geregeld. We kunnen nu inloggen in een portal en hebben zo toegang tot de historische data.”

Wilt u het complete verhaal lezen? Neem dan nu een abonnement op de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld. Voor €113,50 per jaar (26x - inclusief BTW) mist u geen belangrijk transportnieuws meer! Meer informatie? Bel 0570-628 092 of stuur een email naar: post@atw.nl
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Elke dag 290 trucks minder in de spits...

ZF maakt zich op voor een autonome, di...

Wat is de oudste DAF truck nog in gebruik?

Mercedes-Benz werkt aan truck van de t...

Nieuw Skeletal chassis van Ford Transi...

Waberer’s mag vanaf nu Tesla e-...

Spuitcoating KCN automotive biedt ulti...

Mooiste Truck van Nederland gekozen

Managementwijzigingen bij DAF Trucks

Analyse verkeersdata helpt bij betere ...


Elke dag 290 trucks minder in de spits in Brabant
23 bedrijven in de regio hebben het voor elkaar gekregen hun logistiek nog beter in te richten, waardoor er dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits op de weg rijden. Het programma Logistiek in Brabant heeft deze bedrijven daartoe uitgedaagd. 'Met 1 nachtrit op en neer met een LZV-combinatie plaatsen we vier volledige vrachtwagens buiten de spits,' vertelt Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
Trailned
HEBIC
Middelbos
Hoornweg
Kohl
Anema Trucks & Spare Parts
Capriël Nederland
facebook
terberg
IAA
snapon
D-tec
Van Schaften Trucks
DHS
vdl
advertise
Cuppers
Trailer innovation
rino
Trucks.nl