home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 17 Juli 2018, 14.26 uur


ILT beboet 103 truckchauffeurs voor voertuigrust

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van 2018 103 boetes uitgeschreven aan chauffeurs die hun verplichte wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de vrachtauto doorbrachten. De ILT handhaaft op het voertuigrustverbod dat sinds dit jaar van kracht is, na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Concurrentie

Transportbedrijven en zelfstandige chauffeurs zijn verplicht om voldoende rusttijd buiten de vrachtwagen te plannen; de weekenden doorbrengen in de vrachtauto is verboden. Chauffeurs moeten juist de gelegenheid krijgen om tijdens rustmomenten los te komen van de werkomgeving; dat gebeurt onvoldoende als de verplichte wekelijkse rust in het voertuig wordt doorgebracht. Naast de broodnodige rust en maaltijden moeten chauffeurs ook gebruik kunnen maken van goede sanitaire voorzieningen en hun voertuig veilig en op de daarvoor bestemde parkeerplaats kunnen stallen. De uitspraak van het Hof moet zorgen voor een gelijk speelveld in Europa, zodat concurrentie tussen transportbedrijven mogelijk is, zonder dat dit leidt tot een verslechtering van de arbeidsomstandigheden.

Zorg voor chauffeurs

De ILT startte begin januari met het informeren van chauffeurs met folders in verschillende talen op alle grote verzorgingsplaatsen. Tijdens de maand februari controleerde de inspectie specifiek op het verbod. Daarna is de handhaving opgenomen in de reguliere vrachtvervoercontroles, tijdens weg- en bedrijfscontroles, alsook bijvoorbeeld controles op cabotage en overbelading. In het eerste half jaar van 2018 zijn 401 chauffeurs gecontroleerd.
Inmiddels zet de ILT ook aanvullende acties op. Zo is de inspectie in gesprek met de transportbranche, Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het verbod op voertuigrust door te voeren. Centraal in deze overleggen staat de zorg voor chauffeurs. Door samen op te trekken wil de inspectie de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van -voornamelijk- Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Elke dag 290 trucks minder in de spits...

ZF maakt zich op voor een autonome, di...

Wat is de oudste DAF truck nog in gebruik?

Mercedes-Benz werkt aan truck van de t...

Nieuw Skeletal chassis van Ford Transi...

Waberer’s mag vanaf nu Tesla e-...

Spuitcoating KCN automotive biedt ulti...

Mooiste Truck van Nederland gekozen

Managementwijzigingen bij DAF Trucks

Analyse verkeersdata helpt bij betere ...


Elke dag 290 trucks minder in de spits in Brabant
23 bedrijven in de regio hebben het voor elkaar gekregen hun logistiek nog beter in te richten, waardoor er dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits op de weg rijden. Het programma Logistiek in Brabant heeft deze bedrijven daartoe uitgedaagd. 'Met 1 nachtrit op en neer met een LZV-combinatie plaatsen we vier volledige vrachtwagens buiten de spits,' vertelt Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
Trucks.nl
Cuppers
facebook
IAA
terberg
Trailned
DHS
Trailer innovation
Middelbos
Capriël Nederland
snapon
rino
Kohl
Anema Trucks & Spare Parts
advertise
HEBIC
Hoornweg
D-tec
Van Schaften Trucks
vdl