home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 16 Juli 2018, 13.51 uur


Buitenlandse chauffeurs betrokken bij 40% truck-incidenten

Bij circa 40% van de vrachtwagen-incidenten is sprake van buitenlandse chauffeurs. Tevens blijkt dat trucks slechts 0,4% van de opstoppingen in Nederland veroorzaken. Dat meldt Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s (Stimva), die vorig jaar een toename zag in het aantal incidenten met vrachtwagens.

Vorig jaar werden er namelijk 40% meer truckongelukken gerapporteerd dan het jaar ervoor. Het totale aantal incidenten steeg 22%. In dit laatste cijfer gaat het niet alleen om ongelukken, maar ook om andere voorvallen, zoals ladingsverlies en klapbanden. Bij alle incidenten tezamen was vorig jaar in 40% van de gevallen een vrachtwagenchauffeur uit het buitenland betrokken. Het aantal vrachtwagens met een buitenlands kenteken is 13%. Van de bestuurders die niet uit Nederland afkomstig waren, scoorden Polen (9%), Duitsers en Roemenen (ieder 5%) het hoogst in de statistieken. In 58% van de incidenten betreft het een Nederlandse bestuurder. Van 2% is de herkomst niet duidelijk.

Het groeiend aantal incidenten schrijft Stimva toe aan de toegenomen economische bedrijvigheid. Hierdoor zijn er meer trucks op de weg, evenals meer personenauto’s. Naar verwachting stijgt het aantal voorvallen dit jaar weer. In de eerste helft van 2018 waren er meer incidenten dan in de eerste helft van vorig jaar. Voor een aanzienlijk deel is dit veroorzaakt door de storm op 18 januari, waarbij meer dan zestig vrachtwagens van de weg zijn gewaaid.

Het Stimva merkt ook op dat files vrijwel altijd worden veroorzaakt door ‘dagelijkse drukte’ en niet, zoals vaak wordt gedacht, door ongevallen met vrachtwagens. Die zijn maar in 0,4% van de gevallen de oorzaak van een verkeersopstopping, terwijl ongelukken met personenauto’s en motoren 5,5% van de files veroorzaken. Het grootste deel van de files wordt dus niet door ongevallen veroorzaakt, maar bijvoorbeeld doordat wegen het verkeer niet aan kunnen.

Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Elke dag 290 trucks minder in de spits...

ZF maakt zich op voor een autonome, di...

Wat is de oudste DAF truck nog in gebruik?

Mercedes-Benz werkt aan truck van de t...

Nieuw Skeletal chassis van Ford Transi...

Waberer’s mag vanaf nu Tesla e-...

Spuitcoating KCN automotive biedt ulti...

Mooiste Truck van Nederland gekozen

Managementwijzigingen bij DAF Trucks

Analyse verkeersdata helpt bij betere ...


Elke dag 290 trucks minder in de spits in Brabant
23 bedrijven in de regio hebben het voor elkaar gekregen hun logistiek nog beter in te richten, waardoor er dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits op de weg rijden. Het programma Logistiek in Brabant heeft deze bedrijven daartoe uitgedaagd. 'Met 1 nachtrit op en neer met een LZV-combinatie plaatsen we vier volledige vrachtwagens buiten de spits,' vertelt Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
DHS
vdl
facebook
Middelbos
IAA
Cuppers
snapon
Trailned
terberg
Capriël Nederland
D-tec
Trailer innovation
Hoornweg
Trucks.nl
Van Schaften Trucks
HEBIC
advertise
Anema Trucks & Spare Parts
Kohl
rino