home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 16 Juli 2018, 13.51 uur


Buitenlandse chauffeurs betrokken bij 40% truck-incidenten

Bij circa 40% van de vrachtwagen-incidenten is sprake van buitenlandse chauffeurs. Tevens blijkt dat trucks slechts 0,4% van de opstoppingen in Nederland veroorzaken. Dat meldt Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s (Stimva), die vorig jaar een toename zag in het aantal incidenten met vrachtwagens.

Vorig jaar werden er namelijk 40% meer truckongelukken gerapporteerd dan het jaar ervoor. Het totale aantal incidenten steeg 22%. In dit laatste cijfer gaat het niet alleen om ongelukken, maar ook om andere voorvallen, zoals ladingsverlies en klapbanden. Bij alle incidenten tezamen was vorig jaar in 40% van de gevallen een vrachtwagenchauffeur uit het buitenland betrokken. Het aantal vrachtwagens met een buitenlands kenteken is 13%. Van de bestuurders die niet uit Nederland afkomstig waren, scoorden Polen (9%), Duitsers en Roemenen (ieder 5%) het hoogst in de statistieken. In 58% van de incidenten betreft het een Nederlandse bestuurder. Van 2% is de herkomst niet duidelijk.

Het groeiend aantal incidenten schrijft Stimva toe aan de toegenomen economische bedrijvigheid. Hierdoor zijn er meer trucks op de weg, evenals meer personenauto’s. Naar verwachting stijgt het aantal voorvallen dit jaar weer. In de eerste helft van 2018 waren er meer incidenten dan in de eerste helft van vorig jaar. Voor een aanzienlijk deel is dit veroorzaakt door de storm op 18 januari, waarbij meer dan zestig vrachtwagens van de weg zijn gewaaid.

Het Stimva merkt ook op dat files vrijwel altijd worden veroorzaakt door ‘dagelijkse drukte’ en niet, zoals vaak wordt gedacht, door ongevallen met vrachtwagens. Die zijn maar in 0,4% van de gevallen de oorzaak van een verkeersopstopping, terwijl ongelukken met personenauto’s en motoren 5,5% van de files veroorzaken. Het grootste deel van de files wordt dus niet door ongevallen veroorzaakt, maar bijvoorbeeld doordat wegen het verkeer niet aan kunnen.

Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Laagste winstniveau in jaren in transp...

Vervolg van het boek Dijkrijders versc...

Minister reikt awards uit op TLN-congres

ICT & Logistiek trekt een recordaantal...

De ZRD rijdt op 'eigen afval' met Blau...

Nieuw boek van Hans Stoovelaar: DAF F2800

Meer kilometers dan ooit door Nederlan...

Reactietijd chauffeur flink langzamer ...

Nikola toont waterstoftruck 'Tre' voor...

Meer veilige parkeerplaatsen voor truc...


Laagste winstniveau in jaren in transport en logistiek
De winsten in de transport en logistiek waren in het derde kwartaal van 2018 op het laagste niveau sinds begin 2014. Juist nu de economie goed draait, stijgen de prijzen nog steeds niet voldoende om de gestegen kosten te compenseren. De sector groeit minder hard dan in vorige kwartalen: 46% meldt een stijging van de bedrijvigheid, waar dat in het tweede kwartaal 56% was.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

Cuppers
Kohl
Hoornweg
Middelbos
DHS
Trucks.nl
HEBIC
Capriƫl Nederland
Trailned
D-tec
Van Schaften Trucks
snapon
facebook
Trailer innovation
rino
advertise
vdl
Anema Trucks & Spare Parts
terberg