home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 12 Juli 2018, 11.04 uur


Rijbewijsregels versoepeld voor mensen met een aandoening

Enkele regels voor verschillende rijbewijzen zullen binnenkort worden versoepeld. Zo zullen er wijzigingen zijn voor personen die lijden aan hersentumoren of schizofrenie en psychoses. De wijzigingen zijn het gevolg van adviezen van de gezondheidsraad.
Voor mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs wordt de geschiktheidstermijn bij een hersentumor aangepast van drie jaar naar onbeperkt. Hiervoor moeten zij volledig genezen zijn of vanwege de stabiele situatie niet meer onder controle staan van een behandelend specialist. Voor het vrachtauto en busrijbewijs mag er geen sprake zijn van een functiestoornis die van invloed is op de rijgeschiktheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor een verlamming of beperking van het gezichtsveld.

Hypofysetumoren

Heeft iemand een hypofysetumor, dan kan hij of zij geschikt worden verklaard voor een vrachtauto en bus rijbewijs als dit geen functiestoornis is die van invloed is op de rijgeschiktheid. De keuring moet worden uitgevoerd door een internist-endocrinoloog. Ook voor het auto-, motor- en/of T-rijbewijs moet de keuring voortaan door een internist-endocrinoloog worden uitgevoerd.

Schizofrenie/psychose

Mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs, die volledig hersteld zijn na een psychotische periode of succesvol worden behandeld voor een schizofreniespectrum stoornis, kunnen toestemming krijgen om het rijbewijs voor hun werk te gebruiken (code 101). Voorwaarde is een positief advies van de psychiater. Met code 101 mag iemand privé rijden en daarnaast beroepsmatig voor maximaal vier uur per dag, maar niet als bijvoorbeeld rijinstructeur of taxichauffeur.

Dit zijn de belangrijkste punten van de versoepeling, de precieze wijzigingen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gepubliceerd in de Staatscourant. Aanleiding voor deze versoepeling zijn adviezen van de Gezondheidsraad.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Laagste winstniveau in jaren in transp...

Vervolg van het boek Dijkrijders versc...

Minister reikt awards uit op TLN-congres

ICT & Logistiek trekt een recordaantal...

De ZRD rijdt op 'eigen afval' met Blau...

Nieuw boek van Hans Stoovelaar: DAF F2800

Meer kilometers dan ooit door Nederlan...

Reactietijd chauffeur flink langzamer ...

Nikola toont waterstoftruck 'Tre' voor...

Meer veilige parkeerplaatsen voor truc...


Laagste winstniveau in jaren in transport en logistiek
De winsten in de transport en logistiek waren in het derde kwartaal van 2018 op het laagste niveau sinds begin 2014. Juist nu de economie goed draait, stijgen de prijzen nog steeds niet voldoende om de gestegen kosten te compenseren. De sector groeit minder hard dan in vorige kwartalen: 46% meldt een stijging van de bedrijvigheid, waar dat in het tweede kwartaal 56% was.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

rino
vdl
advertise
Capriël Nederland
Van Schaften Trucks
Trailned
Kohl
DHS
D-tec
Cuppers
Trailer innovation
snapon
Trucks.nl
Middelbos
HEBIC
Hoornweg
terberg
facebook
Anema Trucks & Spare Parts