home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 05 Juli 2018, 15.41 uur


Pilot LZV Vlaanderen inmiddels van start

Op 1 juli is de LZV-pilot in Vlaanderen gestart. In het vorige proefproject (opgestart in 2014), was er een vergunning die zowel de reisweg (van punt A naar punt B en terug), voertuigen en chauffeurs vermeldde. Deze drie waren aan elkaar gekoppeld, waardoor er beperkte flexibiliteit was. Om hieraan tegemoet te komen, zullen in de nieuwe proef de wegen, voertuigen en chauffeurs van elkaar losgekoppeld worden.

Het netwerk

Het netwerk bestaat uit de autosnelwegen en aantakkingstrajecten. De aantakkingstrajecten verbinden een oorsprong of een bestemming met een autosnelweg. Een aantakkingstraject moet aangevraagd worden en wordt goed- of afgekeurd op basis van een puntensysteem. Aantakkingstrajecten kunnen elke zes maanden ingediend worden. Er kunnen telkens maximaal 30 trajecten goedgekeurd worden. Het netwerk reikt tot aan de grenzen van Vlaanderen. Transporten naar Wallonie en Nederland worden daardoor mogelijk.

De voertuigen

Het is essentieel dat de voertuigen geschikt zijn om in een LZV-combinatie te kunnen rijden. De vergunning zal afgeleverd worden op het tussenvoertuig. Dat is het voertuig dat zowel getrokken wordt als een ander voertuig trekt. De vervoerder kan zelf combinaties maken, op voorwaarde dat de voertuigen individueel en het geheel voldoen aan de technische vereisten. Hiervoor is de goedkeuring van een erkende technische dienst noodzakelijk. Zo zullen naast een voldoende hoge EURO-norm ook de remmen en koppelinrichtingen performant moeten zijn.

De chauffeur

De extra lengte en massa vereisen extra vaardigheden voor het besturen van een LZV. Hiervoor zal de mogelijkheid bestaan een opleiding te volgen. De huidige Nederlandse opleiding komt hieraan tegemoet. Op termijn wordt ook een Belgische opleiding voorzien.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Elke dag 290 trucks minder in de spits...

ZF maakt zich op voor een autonome, di...

Wat is de oudste DAF truck nog in gebruik?

Mercedes-Benz werkt aan truck van de t...

Nieuw Skeletal chassis van Ford Transi...

Waberer’s mag vanaf nu Tesla e-...

Spuitcoating KCN automotive biedt ulti...

Mooiste Truck van Nederland gekozen

Managementwijzigingen bij DAF Trucks

Analyse verkeersdata helpt bij betere ...
alles weergeven


bijgesloten foto's bekijken
reactie op artikel geven
terug naar hoofdpagina

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
advertise
D-tec
snapon
HEBIC
Hoornweg
DHS
Kohl
IAA
vdl
terberg
Trucks.nl
Trailer innovation
facebook
Capriël Nederland
Middelbos
rino
Cuppers
Trailned
Anema Trucks & Spare Parts
Van Schaften Trucks