home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 29 Juni 2018, 14.29 uur


Veel arbeidsmarktdynamiek met recordinstroom vrachtwagenchauffeurs

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opvallend in het eerste kwartaal van 2018, is de recordinstroom in de sector van vrachtwagenchauffeurs met 3.047 op een totale instroom van 7.972. Hierdoor is er sprake van veel dynamiek op de arbeidsmarkt waar nu een recordaantal van bijna 150.000 mensen werkzaam is.

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: "De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is een zeer hoge instroom, meer nieuwe werknemers zijn nodig. Het aantal openstaande vacatures ligt op een hoog niveau. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe."

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 150.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

Ook Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt te zijn van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig".

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

In deze Sectormonitor 2017 zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen: • De gemiddelde leeftijd van werknemers daalt licht • Het aandeel werknemers tot 35 jaar neemt (weer) toe • Het aandeel oproepkrachten nam afgelopen jaren sterk toe, nu stabiel. Onder vrachtwagenchauffeurs neemt het aandeel oproepkrachten af. • Het aandeel chauffeurs met oproepcontract neemt sinds begin 2016 af.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Buitenlandse chauffeurs betrokken bij ...

Rijbewijsregels versoepeld voor mensen...

Maak appen achter het stuur onmogelijk

RAI Vereniging en AutomotiveNL bundele...

Transport Compleet Gorinchem met beken...

Socrates 2.0 lanceert raamwerk voor in...

Online truck samenstellen met DAF Conf...

Nog zuinigere diesels voor Toyota Proace

Pilot LZV Vlaanderen inmiddels van start

EP-leden verwerpen Mobiliteitspakket


Buitenlandse chauffeurs betrokken bij 40% truck-incidenten
Bij circa 40% van de vrachtwagen-incidenten is sprake van buitenlandse chauffeurs. Tevens blijkt dat trucks slechts 0,4% van de opstoppingen in Nederland veroorzaken. Dat meldt Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s (Stimva), die vorig jaar een toename zag in het aantal incidenten met vrachtwagens.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
Kohl
Capriƫl Nederland
Trucks.nl
Anema Trucks & Spare Parts
Hoornweg
Van Schaften Trucks
IAA
rino
Trailer innovation
D-tec
DHS
Trailned
HEBIC
snapon
facebook
vdl
terberg
Cuppers
Middelbos
advertise