home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 20 November 2017, 14.06 uur


Beter data delen voor logistieke samenwerking

De deeleconomie heeft ook zijn intrede in de logistiek gedaan. Meerdere start-ups werken hard aan online platformen voor het delen van vrachtruimte of opslagruimte. Het succes van deze platformen staat of valt met het gemak waarmee de aangesloten bedrijven data kunnen delen. Nieuwe standaarden maken dat gemakkelijker. Dat laat de vakbeurs ICT & Logistiek van 28 tot en met 30 november zien in de Jaarbeurs te Utrecht.

De meeste voorbeelden van de deeleconomie in de logistiek hebben betrekking op vrachtuitwisseling. Feit is dat de vrachtauto’s in Nederland gemiddeld maar voor de helft of nog minder zijn gevuld. Door al die lege vrachtruimte te delen met de markt moet het gemakkelijker worden om de vrachtauto’s op te vullen. Dat vergroot niet alleen het rendement per rit, maar leidt ook tot minder vrachtverkeer en minder CO2-uitstoot. Dat is ook de gedachte achter Synple, één van die nieuwe platformen voor vrachtuitwisseling. “Wij willen de samenwerking tussen transportbedrijven automatiseren en digitaliseren”, vertelt Roderick Rodenburg, oprichter van Synple. Rodenburg beseft dat Synple niet de enige speler in deze markt is. Een wereldwijde inventarisatie leverde zo’n honderd platformen voor vrachtuitwisseling op. Verreweg de meeste hebben hetzelfde effect: ze leiden tot prijserosie. “Ze brengen vraag en aanbod samen op een UberFreight-achtige wijze. Verladers kunnen hun vrachten aanbieden, waarop transportbedrijven vervolgens kunnen bieden. Wie de laagste prijs biedt, krijgt de vracht. Dat leidt tot almaar dalende prijzen in een markt die toch al wordt gekenmerkt door lage marges”, stelt Rodenburg.

Lees voor het volledige verhaal de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld van 24 november. Nog geen abonnee? Neem dan contact met ons op: post@atw.nl of bel 0570 628 092

Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Scania verwacht met twee jaar 120.000 ...

Bofram Techniek nu ook importeur van A...

Nieuwe PL2 dieplader van Broshuis

Bedrijf ludiek in actie tegen tekort c...

ESA Trucks tekent dealercontract met TATRA

Nieuwe vrijstellingsregeling voor C-ri...

Transportoplossingen.com haalt Mü...

Volkswagen lanceert krachtigste Amarok...

Noodzaak om te verduurzamen grootste u...

Vlastuin Group neemt VB Trailerbouw over


Scania verwacht met twee jaar 120.000 eenheden te produceren
Sinds de crisis is het aanbod van te vervoeren goederen sterk toegenomen. Dit vertaald zich uiteraard ook in toegenomen verkopen aan vrachtauto's. Daar kan Scania over meepraten bleek tijdens de traditionele 'bijpraatsessie' voor de vakpers. De order-intake in de eerste twee maanden ligt zo'n 20 a 25 procent hoger dan voorgaande jaren; 2018 lijkt dan ook een prima jaar te worden.

© Atw.nl - Copyright 2006-2018, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
Trailned
Cuppers
facebook
snapon
D-tec
advertise
Kohl
Trailer innovation
Van Schaften Trucks
vdl
terberg
Middelbos
Anema Trucks & Spare Parts
rino
DHS
Trucks.nl
Hoornweg
Capriƫl Nederland