home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 24 Oktober 2017, 10.19 uur


Vrachtwagens in toekomst op eigen rijstrook?

Vrachtverkeer moet een eigen rijstrook krijgen. Dat kan een belangrijke oplossing zijn voor het fileprobleem in ons land. Dat stellen ANWB-leden in het rapport ’Maak Nederland Filevrij’, dat vanmiddag door directeur Frits van Bruggen aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Ook een beter openbaar vervoer op filegevoelige trajecten, vermindering van het woon-werkverkeer in de spits en uitbreiding van het wegennet moeten volgens het actieplan van de automobielclub bijdragen aan minder verstoppingen op de snelwegen. „In totaal zijn er tien concrete ideeën uitgewerkt waarmee wij denken dat vertragingen op de weg effectief kunnen worden bestreden”, aldus ANWB-directeur Van Bruggen, die meent „dat nu de files naar recordhoogte stijgen ze met spoed moeten worden aangepakt.”

Knelpunten


„We hebben onze leden gevraagd om met oplossingen te komen voor de knelpunten die zij dagelijks op de weg ervaren. Op de oproep kwamen maar liefst 17.000 reacties binnen en ook 150 van onze wegenwachters kwamen met praktische oplossingen”, aldus Van Bruggen. Opvallend is dat een kwart van de automobilisten denkt dat een eigen rijstrook voor het vrachtverkeer de beste remedie is om het filespook te tackelen. Als dit niet mogelijk is dan moeten op de belangrijkste vrachtcorridors zoals de A1, A15 en de A67 standaard 2x3 rijstroken geopend zijn, zoals nu al wordt toegepast op de A16 en A20 bij Rotterdam. Volgens de ’verkeersspecialisten’ is ook uitbreiding van het wegennet noodzakelijk. Het is een optie die Van Bruggen ook omarmt. „Verruim het budget voor infrastructurele investeringen, zodat slimme investeringen gedaan kunnen worden om het gehele wegennet robuuster te maken. Dat betekent dus het oplossen van knelpunten en wegversmallingen en het ombouwen van spitsstroken tot volwaardige en veilige rijstroken.” Ook adviseert de ANWB de Kamer om het aantal wisselende maximumsnelheden op de snelwegen, met name door de relatief kleine verschillen tussen de 120 en 130 km/u zo snel mogelijk weg te nemen. De ANWB heeft samen met de Mobiliteitsalliantie – waarin onder andere NS, TLN, Bovag, RAI Vereniging en Fietsersbond zitten – een gezamenlijke visie ontwikkeld, waarin gepleit wordt voor een integrale aanpak van de groeiende drukte op weg, spoor, fietspad en vaarwegen.

Actieplan


„Dit actieplan van ons kan al een nieuwe aanzet geven om in iedere geval op de weg nu al ruimte te maken voor een betere doorstroming”, zegt Van Bruggen. „Dat een aanpak noodzakelijk is blijkt uit voorspellingen, die nu al aangeven dat het aantal files in 2021 met 38% stijgt en in 2030 zelfs met 70% als er niet gebeurt. Dat het de verkeerde kant opgaat blijkt al uit de groei van de filelengte in de spits van 125 kilometer in 2014, 170 in 2015 naar 215 kilometer vorig jaar.” Daarbij hoort volgens de directeur ook meer politie op de snelweg. „Zorg zo snel mogelijk voor zichtbare en effectieve verkeershandhaving op de snelwegen om daarmee zowel de veiligheid als de doorstroming te verbeteren.” Ook het sneller afhandelen van ongevallen moet prioriteit krijgen. Bovendien moet de zogenoemde ’kijkerfiles’ worden aangepakt door sober gebruik te maken van blauwe zwaailichten die juist extra aandacht trekken bij een ongeval.
Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Volkswagen trakteert op rijk uitgerust...

IVECO Daily Blue 'International Van of...

Ellen Lastdrager-van der Woude Managin...

DAF New CF en XF ‘International ...

Thermo King SLXi Hybride koelunits nu ...

Kögel introduceert trailer-telema...

Widespread asstel voorkomt kantelen ni...

Beter data delen voor logistieke samen...

CB rijdt met Volvo Safety Truck

Onthulling Tesla Semi laat veel vragen...


Volkswagen trakteert op rijk uitgeruste 70 Editions
Het 70ste verjaardagsfeestje van Volkswagen Bedrijfswagens gaat nog even door. Daarom introduceert men de rijk uitgeruste en gunstig geprijsde Caddy, Transporter en Crafter 70 Edition. Wie er een wil hebben, kan nog tot het einde van dit jaar bij de dealer terecht.

© Atw.nl - Copyright 2006-2017, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

MAN Trucks
Kohl
Trucks.nl
Anema Trucks & Spare Parts
Capriƫl Nederland
snapon
Scania Trucks
Hoornweg
vdl
diesel technic
Middelbos
autec
timocom
D-tec
Van Schaften Trucks
DHS
terberg
advertise