Terug naar het overzicht

Kwartet Volvo vijfassers voor Van de Beeten

Gepubliceerd op 11-06-2024 08:02 uur

Van de Beeten in Veghel heeft onlangs vier robuuste Volvo FMX460 10x4 kippers in gebruik genomen. Hiermee komt het aantal Volvo trucks in de indrukwekkende vloot op 62 stuks.  In 1964 begint Cor van de Beeten, de vader van de huidige directeur Bas van de Beeten, te werken bij het ouderlijk landbouwbedrijf. In de loop der jaren verandert dit in een loonbedrijf. In 2009 verkoop Van de Beeten het loonbedrijf en richt zich voornamelijk op grondverzet. Door de jaren heen is het bedrijf gegroeid, ook door overnames; en is de focus op een viertal pijlers: grondverzet, inrichting van buitenruimtes, verhuur van grondverzetmachines en handel in primaire en secundaire bouw- en grondstoffen.


Het wagenpark van Van de Beeten bestaat bijna uit 100% Volvo Trucks, door bedrijfsovername zijn er een aantal van een ander merk in de vloot, deze worden echter vervangen door Volvo’s. De vloot bestaat uit trekker-opleggercombinaties met kiptrailers, diepladers, open opleggers en walkingfloors, containerwagens, knijperwagens en vaste kippers. Tot deze laatste werden onlangs door Volvo-dealer Bas Truck Center vier nieuwe Volvo FMX460 10x4 kippers toegevoegd.
Doordat het werk en de inzet van de trucks zeer divers is, is er gekozen voor de stoere en robuuste Volvo FMX X-High. Door de rechte voorassen in combinatie met ‘grote’ wielen ontstaat er een grote bodemvrijheid. Op de twee 10 tons voorassen zijn 375/95 R22,5 banden gemonteerd en op de starre tandem 19 tons achter 325/90 R24. Standaard komen deze Volvo’s als 8x4 uit de fabriek. Door Veldhuizen Trucks wordt er een derde 10 tons stuuras bijgeplaatst waarop een 385/65 R22,5 band is gemonteerd. Door montage van een kleinere band in combinatie met een grote hefhoogte en de mechanische besturing, hindert deze as in geheven toestand niet bij terreinwerk. Ook in geladen toestand kan de as in het terrein geheven worden door een simpele druk op de knop. Volvo vier- en vijfassers zijn standaard voorzien van Volvo Dynamic Steering, waardoor de trucks eenvoudig te manoeuvreren zijn.  
Om de truck nog wendbaarder te maken verplaatst Veldhuizen Trucks de uitlaatdemper, die normaal tussen as twee en drie gemonteerd is, tussen as een en twee. In verband met de grote wielen, moest deze iets hoger gemonteerd worden. Kipperbouwer AJK, paste hier op de kipperbak iets aan, waardoor de geïsoleerde kipper met afdekkleppen toch laag gemonteerd kon worden. Door de verplaatsing van de uitlaatdemper is de wielbasis tussen as een en as vier slechts 560 cm. Deze 49 tons vijfassers beschikken over bijna 30 ton laadvermogen.
De rechte voorassen, grote wielen, robuuste FMX-bumper, Kelsa lampenbeugel op het dak en dicht gebouwde zijkanten geven de vier Volvo 10x4 kippers van Van de Beeten een stoere uitstraling. Verder beschikkende trucks over een Driver Comfort-, Media- en Navigatie-pakket.