Terug naar het overzicht

Heineken voor het eerst elektrisch de grens over met Einride

Gepubliceerd op 08-02-2024 10:15 uur

Heineken en Einride werken aan elektrisch vrachttransport tussen Nederland en Duitsland om het vrachtvervoer te hervormen. Door de introductie van elektrisch vrachtvervoer, aangedreven door hernieuwbare elektriciteit, tussen de brouwerij van Heineken in Den Bosch en het distributiecentrum in Duisburg, willen de bedrijven de CO2-uitstoot met 930 ton per jaar verminderen. Dit als eerste stap in de overgang naar gedecarboniseerde vrachttransporten. Het sluit aan bij de ambitie van Heineken om tegen 2040 net zero CO2-uitstoot te bereiken in de waardeketen, waarbij logistiek twaalf procent van hun totale CO2-uitstoot vertegenwoordigt.
Arjen van der Woude, Heineken: "Decarbonisatie van logistiek speelt een sleutelrol bij het realiseren van de net zero-ambitie van Heineken. Op dit moment is batterij-elektrisch transport een van de best gepositioneerde technologieën om wegvracht te decarboniseren. Einride heeft de kennis, het netwerk en de ervaring om op lange termijn end-to-end elektrische vrachtdiensten aan te bieden onder competitieve voorwaarden. Hun vermogen om voertuigfabrikanten, transportbedrijven, vervoerders, chauffeurs en autoriteiten samen te brengen om logistiek soepel te organiseren in essentiële delen van ons netwerk maakt hen een geweldige partner."

 

Volledige implementatie

De eerste fase van het project bestaat uit de volledige implementatie van het aanbod van Einride. Dit omvat de inzet van elektrische vrachtwagens die worden aangedreven door hernieuwbare energie, de oprichting van laadinfrastructuur en de integratie van het op AI gebaseerde besturingssysteem, Einride Saga. Een eerste vloot van vijf vrachtwagens, van het model Mercedes eActros 300, zal dagelijks tien volle vrachtwagenladingen vervoeren (ongeveer 540 km per vrachtwagen). De laadinfrastructuur die is gebouwd om de routes van stroom te voorzien, is gebaseerd op de Kempower-laadoplossing, geïntegreerd met Saga. Met behulp van op data gebaseerde inzichten zal Saga routes optimaliseren, energieverbruik minimaliseren en nauwkeurig toezicht houden op emissiereducties. 
Einride heeft geholpen om de CO2-uitstoot van de voertuigen van haar zakelijke partners met maximaal 95 procent te verminderen in vergelijking met dieselalternatieven. Robert Ziegler, general manager EMEA bij Einride: "Bij Einride, met een zeer ambitieus, duurzaam gedreven team, zien we Heineken als een ideale partner op een duidelijk gedefinieerd pad om CO2-uitstoot te verminderen. Aangezien de ambities van Heineken naar net zero zich uitstrekken over de hele waardeketen, helpen we hen graag dit doel te bereiken door samen te werken aan een elektrificatiereis die landsgrenzen overstijgt."