Terug naar het overzicht

DAF XD 410 oprijwagen met lage vloer en hoog laadvermogen

Gepubliceerd op 25-06-2024 09:04 uur

Veldhuizen Trucks heeft op basis van een DAF CF 6x2 een oprijwagen gebouwd met een laadbakhoogte van slechts 99 centimeter en met een laadvermogen van 18 ton. Als basis dient een DAF FAN Lowdeck 6x2 chassis wat door VT Trucks op een slimme wijze is voorzien van een oprij- laadbak.


Het volledig luchtgeveerde chassis staat aan de voorzijde hoger dan achter, waardoor het originele veercomfort behouden bleef. Door toepassing van 295/55R22,5 banden op de trekas en 375/45R22,5 op de gestuurde naloopas in combinatie met een lagere afstelling van de luchtvering achter ontstond deze afschuining naar achteren. De opbouw is aan de voorzijde voorzien van minder hoge dwarsliggers dan achter, waardoor de laadvloer vlak is, maar met 99 cm wel extra laag. Ideaal dus voor het vervoer van hoge machines voor bijvoorbeeld grondverzet of wegenbouw. Dankzij het forse laadvermogen mogen die machines maximaal 18 ton zwaar zijn.

 

Verlichte kisten

De opbouw is voorzien van goedgekeurde sjorogen langs de zijprofielen en in het midden. Het vastzetten van lading is daardoor geen probleem. Voor het opbergen van ladingzekering materialen zijn er drie grote RVS kisten met LED verlichting aangebracht onder de laadvloer. De, 850 cm lange laadvloer is voorzien van twee oprijgoten uit Domex staal. Die laten zich eenvoudig bedienen dankzij een balansveer die het gewicht balanceert. De oprijgoten zijn in de breedte verstelbaar waardoor alle soorten machines eenvoudig geladen en gelost kunnen worden. De gehele opbouw is gegalvaniseerd voor een langdurig fraai en representatief uiterlijk. Tegen meerprijs is een lier leverbaar tegen het kopschot. Verder is er een 3,5 tons aanhangwagenkoppeling mogelijk of een 30 tons vangmuil koppeling.

 

Binnenstad vriendelijk

De DAF XD 410 is voorzien van de MX11 krachtbron met 410 pk, in combinatie met de automatisch schakelende TraXon versnellingsbak. De DAF XD cabine is ruim en comfortabel, en is zelfs voorzien van een koelkast tegen de achterwand. Eén van de sterke punten van de nieuwe generatie van DAF is het uitstekende uitzicht vanuit de cabine. In combinatie met de speciale Corner View dode hoek camera en de dode hoek sensoren is dit een uiterst vriendelijk, en dankzij de sturende naloopas wendbaar voertuig voor in de binnenstad. Veldhuizen Trucks heeft momenteel drie van deze trucks staan voor de verhuur.