Terug naar het overzicht

DAF CF Electric bedwingt dé bergpas van Europa

Gepubliceerd op 06-07-2022 09:30 uur

Als eerste volledig elektrische truck heeft een tot 26 ton beladen DAF CF Electric Oostenrijks hoogste bergpas bedwongen: de 48 kilometer lange Großglockner Hochalpenstraße met 36 haarspeldbochten en stijgingspercentages van 12%. Deze prestatie bewijst dat ‘zero emission’ rijden óók in bergachtige gebieden uitstekend mogelijk is.

 

De DAF CF Electric is al sinds 2018 op de markt en beschikbaar als 4x2 trekker en 6x2 bakwagen. Het volledig elektrische voertuig – waarvan inmiddels de derde generatie op de weg rijdt – wordt door klanten in onder meer Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië en Hongarije al gebruikt voor onder meer supermarktdistributie, het ophalen van huisvuil en containertransport. Door slim te plannen en tussentijds te laden, rijden vervoerders in de praktijk met de CF Electric tot wel 500 km per dag. Vervoerders in bergachtige gebieden willen echter nog wel eens twijfelen over de inzet van elektrische voertuigen. Officieel DAF-dealer Tschann uit Oostenrijk vond het tijd om, geholpen door DAF Trucks, een einde te maken aan die scepsis. “Waar anders dan op de meest veeleisende en tegelijkertijd mooiste bergweg van Europa kun je de kwaliteit en de inzetbaarheid van de CF Electric bewijzen”, aldus Tschann-directeur Enrico Simma.

 

Scherpe bochten en steile hellingen: de ultieme test

De tot 26 ton beladen CF Electric reed vanuit Salzburg over de snelweg en verschillende provinciale wegen naar de voet van de Großglockner Hochalpenstraße, waar hij opnieuw werd opgeladen. Van daaruit werd koers gezet naar de Kaiser Franz Josefs Höhe, het eindpunt van de kronkelige, spectaculaire bergpas. Simma: “Zo adembenemend als het uitzicht onderweg is, zo uitdagend is de 48 kilometer lange route met 36 scherpe haarspeldbochten en steile hellingen van 12%. Dit is de ultieme test voor élk voertuig – en de CF Electric doorstond hem, glansrijk! Het bewijs is daarmee geleverd: met een goede oplaadinfrastructuur kan de CF Electric op élk traject worden ingezet”.