Terug naar het overzicht

Automatisch laden e-truck mogelijk met robotica

Gepubliceerd op 09-11-2021 12:37 uur

Met de komst van elektrische vrachtauto's, bestellers en vooral de elektrische stadsbussen, ontstaan bij vlootbeheerders andere behoeften voor het optimaal inzetten van een wagenpark. Elektrische voertuigen moeten nu eenmaal vaker aan de laadpaal gelegd worden dan een dieselvoertuig hoeft te tanken. Hoe meer hierin geautomatiseerd wordt, hoe voordeliger het is. De nieuwste ontwikkeling is de automatische 'laadstekker' van Rocsys uit Delft. Dit jonge bedrijf heeft de vaart erin en nu zelfs een vestiging in de Verenigde Staten geopend. 

 

Het idee is eenvoudig, automatisch een stekker op de juiste plek laten insteken. Maar er gaat aardig wat techniek achter schuil, zoals een hypermoderne robotarm die er altijd voor zorgt dat de stekker recht de aansluiting, het stopcontact, vindt. De positie van de stekker is daarbij niet gestandaardiseerd, hij kan overal zitten zelfs naar wens van de klant, dus bieden vrachtautofabrikanten meerdere posities aan. De reden hierachter is simpelweg dat de klant graag zelf meerdere mogelijkheden houdt om het voertuig te kunnen laden. De truc is dan om de robot het stopcontact te laten herkennen. Rocsys maakt dit mogelijk via 'in huis' ontwikkelde software in samenhang met de flexibele robotarm: robotica. 
Normaal voert een robot vooraf beschreven handelingen uit met altijd exact dezelfde voorgeprogrammeerde bewegingen of via bijvoorbeeld plaatsbepaling en of sensoren. Om een automatische stekker daadwerkelijk effectief te maken, moet de robot dus enige flexibiliteit kennen. Want waar zit het 'stopcontact'? Hij zal het 'stopcontact' moeten herkennen. En daar is Rocsys in geslaagd. De eerste proefopstellingen zijn eind verleden jaar gerealiseerd in samenwerking met onder andere VDL ETS en de Brabantse busfabrikant Ebusco.

 

Binnenkort treft u in de gedrukte versie van Auto- en Transportwereld een uitgebreid verslag aan van deze interesante techniek. Nog geen abonnee? Klik bovenaan deze website op het tabblad abonnement voor meer informatie. Of E-mail naar: post@atw.nl