Terug naar het overzicht

A. Jansen gaat veelbelovende aandrijfas testen

Gepubliceerd op 24-12-2021 13:58 uur

Voor duurzaam transport in de toekomst is het belangrijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd. A. Jansen en Smesh-E-Axle slaan de handen ineen om nieuwe aandrijfassen voor elektrische vrachtwagens in de praktijk te testen. 

 

Smesh-E-Axle ontwikkelt een aandrijflijn voor elektrische vrachtwagens, die efficiënt, compact en krachtig is. Deze ontwikkeling moet zware elektrische vrachtwagens technisch en economisch haalbaar maken. Een systeem waar A. Jansen in gelooft. Eerder ontving het bedrijf de Mobility Lab publieksprijs voor dit concept.
A. Jansen biedt al ruim 50 jaar duurzame oplossingen voor infra, recycling en beton. Alle disciplines onder één dak en circulair met elkaar verbonden. Restmaterialen uit recycling en infrawerkzaamheden verwerkt men tot gecertificeerde secundaire grondstoffen voor toepassing in betonproducten. Door eigen transport in te zetten, worden schakels in de keten met elkaar verbonden. 
Smesh-E-Axle is een Nederlands bedrijf dat sinds 2018 actief is op het gebied van de aandrijving voor zware vrachtwagens. Met efficiëntie als uitgangspunt werd een ontwerp gerealiseerd, waarbij alle aandrijflijncomponenten geïntegreerd zijn in de achteras. Deze alles-in-één configuratie elimineert de aandrijflijn vóór de achteras, inclusief alle overbrengingen die weerstand en efficiëntieverliezen veroorzaken.

 

Pilot samenwerking


A. Jansen en Smesh-E-Axle gaan een pilot-samenwerking aan om de techniek in de praktijk te testen. A. Jansen stelt een of twee vrachtwagens ter beschikking waarin de nieuwe achteras ingebouwd gaat worden. De reguliere dieselaangedreven vrachtwagens worden gemonitord en met GPS-technieken gevolgd. Dit zal ook met de vrachtwagens met de Smesh-E-Axle gebeuren. Op deze wijze kan A. Jansen een conventionele vrachtwagen met dezelfde inzet en hetzelfde type werk vergelijken met de vrachtwagens met de Smesh-E-Axle. Deze vergelijkingen moeten uitwijzen of de as goed presteert en wat er eventueel aan verbeterd kan worden.

 

Mobility Lab Event


Tijdens het Mobility Lab Event kwamen Rino Both, marketing manager Smesh-E-Axle en Han Heijsters, 'corporate social responsibility' manager bij A. Jansen, aan het woord over de samenwerking. Both: "We zochten mensen met gezond verstand die inzien dat onze oplossing de toekomst is. In A. Jansen vonden we zo’n partij. Om onze innovatie een stap verder te brengen, gaan we samen met pilot-bedrijven aan de slag om de aandrijfas in de praktijk te bewijzen. We kijken uit naar een goede samenwerking met A. Jansen."
Heijsters: "Voor A. Jansen is een duurzame bedrijfsvoering een belangrijke pijler. Wij sluiten ketens door beton te maken van gerecycled materiaal en dit met eigen transport te vervoeren, om tijd en brandstof te besparen. De zuinige en innovatieve aandrijfas van Smesh-E-Axle is een veelbelovend systeem om duurzaam transport een stap verder te brengen. Daar werken wij graag aan mee."
In december wordt het Smesh-E-Axle prototype onderworpen aan een onafhankelijke prestatietest in het GreenMot automotive testcentrum in Frankrijk, onder andere met gebruikmaking van gestandaardiseerde Vecto-rijcycli van een 40-tons elektrische vrachtwagen. Na het testtraject bij Greenmot is de volgende stap het in de praktijk testen en valideren van de Smesh-E-Axle.